Narodni Muzej Užice

Narodni muzejNarodni muzej predstavlja poseban spomenički kompleks koji je od svog osnivanja smešten u dve zgrade izgrađene pred drugi svetski rat za potrebe Narodne banke.
U ovim objektima, u jesen 1941 .g, bili su smešteni Vrhovni štab NOPOJ i Centralni komitet KPJ, a u podzemnim prostorijama, tzv. Trezoru, bilo je civilno sklonište i partizanska fabrika oružja i municije.

Muzej je formiran 1946. godine, a delatnost se zasnivala na prikupljanju i proučavanju materijala značajnog za kulturnu i političku istoriju grada i okoline.

Danas se u zbirkama i depoima ovog muzeja kompleksnog tipa nalazi oko 70000 muzejskih jedinica. Zgrade Narodnog muzeja su pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Posetiocima su na raspolaganju dve stalne muzejske postavke i Legat slikara Mihaila Milovanovića, a povremeno i zanimljive tematske izložbe. Postavka Muzeja ustanka 1941. obuhvata period od martovskih događaja 1941. u Jugoslaviji do pada Užičke republike. Stalna muzejska postavka Užice nastanak i razvoj, tretira period od praistorije do savremenog doba.

Legat slikara Mihaila Milovanovića, prvog užičkog akademskog slikara, sadrži 15 slika ( ulje na platnu ) , fotografije, dokumenta, odlikovanja i delove kućnog nameštaja iz zaostavštine porodice Milovanović. Za ovaj Legat Narodni muzej je dobio najveće muzejsko priznanje – nagradu Mihailo Valtrović.

Scroll to Top