Kosjerić

Vremenska prognoza:

KosjerićKosjerić je čobanski kraj, brdovit i šumovit, ispresecan rečicama, pun duhovnog i kulturnog blaga, sa srdačnim i nasmejanim ljudima, koji će dati sve od sebe da vas ugoste kako to dolikuje dobrim domaćinima.

Aktivan odmor u zelenom okruženju, ukusna hrana, šetnja seoskim stazama i cvetnim livadama, hladna izvorska voda i tišina koju narušava samo cvrkut ptica i žubor potoka, samo su neki od razloga da svoj odmor provedete ovde.

 

Opština Kosjerić nalazi se u južnoj polovini Zapadne Srbije između Podrinja, Valjevske Podgorine, Šumadije i Zapadnog Pomoravlja. Područje opštine obuhvata severni deo Zlatiborskog okruga. Graniči se sa pet opština : Bajina Bašta, Valjevo, Mionica, Požega i Užice. U dolini reke Skrapež, a na površini od 358 km2, opštinu Kosjerić čini 27 naselja u kojima živi 13975 stanovnika. Sedište opštine, varošica Kosjerić, sa 4108 stanovnika, nalazi se na putu koji povezuje Vojvodinu i Beograd sa Jadranskim morem, tačnije na pola puta između Valjeva i Užica, a u blizini su i turistički centri.

Tačno vreme doseljavanja stanovništva u ove krajeve teško je utvrditi. U neposrednoj blizini grada nalaze se ostaci rimske civilizacije kao i svedočanstva o postojanju srednjovekovne srpske države. Smatra se da je do masovnijeg naseljavanja ovog područja došlo za vreme poznate bune pod imenom “ Kočina krajina “ , dok se za stanovnike Kosjerića kaže – da su poreklom iz Crne Gore, Istočne Bosne, sa Zlatibora i Tare. Predanja kažu da je Kosjerić dobio ime po Antoniju Kosijeru, doseljeniku iz sela Kosjer u Crnoj Gori.

Kosjerić je ubrzano počeo da se razvija tek 1882. godine, za varošicu je proglašen 1893. , a za grad 30. april 1966. godine i ubrzano se razvija od prolaska pruge Beograd – Bar 1972. godine.

Stanovništvo opštine Kosjerić uglavnom se bavi poljoprivredom, pre svega proizvodnjom šljive i maline. Ostale privredne grane su industrija građevinskog materijala, metaloprerađivačka i drvoprerađivačka industrija. Temelj privrednog razvoja je uspešno poslovanje fabrike cementa „ Titan “ .

 

KULTURA I OBRAZOVANJE

Kosjerić je i središte kulturno – vaspitne i obrazovne aktivnosti.

Narodna biblioteka Kosjerić, smeštena u zgradi Doma kulture, čini osnovni okvir i kulturno žarište života u gradu. U ovom prostoru nalazi se i Legat slikarke Lize Marić Križanić, sestre još poznatijeg književnika i profesora Sretena Marića, koga čine 53 dela i bogat dokumentarni materijal. Ustanova raspolaže bioskopskom dvoranom sa 370 mesta i pozornicom pogodnom za pozorišno – scenske programe. Ispred dvorane nalazi se prostran i dobro opremljen hol, uređen i kao galerijski prostor. Narodna biblioteka je pokretač i organizator raznih kulturnih manifestacija, a neguje se i izdavačko promotivna aktivnost književnog stvaralaštva.

Osnovna Škola

Obrazovne aktivnosti odvijaju se u Osnovnoj školi “ Mito Igumanović „ i izdvojenim odeljenjima u selima, kao i Srednjoj tehničkoj školi.

Obrazovanje i briga o najmlađima prepuštena je predškolskoj ustanovi – Dečjem vrtiću „ Olga Grbić “ .

U Kosjeriću je razvijen i amaterizam.

 

KUD “ Maksim Marković „ postoji od 1978. godine. Broji oko 200 aktivnih članova u 4 folklorna ansambla. Učestvovalo je na brojnim takmičenjima i osvajalo najviša priznanja u zemlji i inostranstvu. U sastavu KUD – a je i pevačka grupa “ Izvor “ , koja se, pored pevanja, bavi i sakupljanjem i obradom izvornih narodnih pesama. KUD „ Dukat “ takođe okuplja oko sebe entuzijaste, koji kroz sekcije Izvorno pevanje i dramu „ Dukat teatar “ neguje stvaralački duh našeg naroda.

 

SPOMENICI KULTURE

Turski han u gradu Kosjeriću, sagrađen u prvoj polovini 18. veka, nalazi se pod zaštitom države kao važan istorijski spomenik. Ispred hana je spomenik prvom doseljeniku u ove krajeve – Antoniju Kosijeru.

Spomenik vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu Petroviću od belog mermera, urađen u prirodnoj veličini, delo vajara Karavelića, nalazi se ispred Doma kulture.

Spomen – park u “ Sreskoj bašti „ , u slavu poginulima u Prvom i Drugom svetskom ratu. Na području opštine podignuta su 72 spomen obeležja, od kojih su neka pod zaštitom države.

Pravoslavna crkva u Kosjeriću, posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, podignuta 1970. godine, u obliku upisanog krsta, sazidana od kamena i opeke.

 

SEOSKI TURIZAM

Tradicionalna turistička orijentacija ovog kraja ima potporu u kulturno – istorijskoj baštini, živopisnim pejzažima, Taorskim vrelima kao najvećoj prirodnoj atrakciji, čistom vazduhu, udobnom smeštaju i pre svega, gostoprimstvu meštana. Seoskim turizmom bave se ljudi u selima Mionica, Skakavci, Mušići, Seča Reka, Varda i Donji Taor.

Tokom boravka u ovim selima uživa se i u blagodetima zdrave hrane i tradicionalne srpske kuhinje. Skoro zaboravljena jela mogu se probati u restoranu nacionalne kuće “ Izvor “ kod majstora tradicionalnog srpskog kulinarstva Milijana Stojanića.

 

SPORT I REKREACIJA

Kosjerić i okolina poseduju izvanredne mogućnosti za boravak i uspešne pripreme sportskih ekipa. Sportska hala raspolaže gledalištem od oko 500 mesta. Na prostoru iza hotela „ Skrapež “ , uz obalu reke, nalazi se Sportski centar u čijem sastavu su olimpijski bazen, dva fudbalska igrališta i tereni za male sportove. Osim toga, povoljna nadmorska visina i čist vazduh pogoduju bavljenju raznim sportskim i rekreativnim aktivnostima kao što su fudbal, odbojka, košarka, sportski ribolov, planinarenje, paraglajding i druge aktivnosti u zelenom okruženju.

Kao nastavak tradicije koju je započeo general Svetomir Đukić, osnivač Srpskog olmpijskog komiteta, poreklom iz ovog kraja, u čiju čast je podignuta Olimpijska česma u centru grada, Kosjerićani tokom cele godine organizuju različita sportska takmičenja — od fudbalskih utakmica do atletskih i biciklističkih trka.
U samom gradu nalaze se uređene zelene površine sa igralištima za decu.

Scroll to Top