Manifestacije u Vršcu

Vremenska prognoza:

MART

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FESTIVAL VINA “ VINOFEST „

Sajam vina i vinogradarske opreme kao i promocija vinske kulture.

Datum održavanja: druga polovina marta.

Organizator: Turistička organizacija opštine Vršac

MAJ

NOĆ MUZEJA

„Noć muzeja“ je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije tokom koje muzeji ostaju otvoreni do kasno u noć (tačnije od šest sati uveče do dva sata ujutru). Zajednički cilj je da ovakav događaj upozna pojedinca sa kulturnim institucijama, ali i da se muzeji i galerije predstave na nešto zabavniji i neuobičajen način. U Vršcu su do sada učestvovali: Gradski muzej Vršac, Kulturni centar Vršac i depadans Muzeja „Apoteka na stepenicama“.
Datum održavanja: Maj
Organizator: UPG Noć muzeja

JUL

 

 

 

 

 

VRŠAČKI VENAC

Poput poznatih svetskih festivala, pomenimo najvažnije Langolen (Engleska), Stražnice (Slovačka), Dižon (Francuska), Koprivištice (Bugarska), sa intencijom da se sačuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih igara i pesama, Savez amatera Srbije i grad Vršac sa svojim mnogobrojnim stukturama ( opština, kultura, privreda), pristupili su organizovanju međunarodnog festivala pod nazivom Vršački Venac. U svojoj suštini ova folklorna manifestacija ima nameru da, kako stručnoj javnosti, tako i širokoj publici, prikaže najvrednija folklorna dostignuća.
Festivali ovog tipa su veoma prikladne svetkovine koje omogućuju druženje, prijateljstva i razmenu iskustava. Oni prenose dragocene poruke o vrednosti svakog pojedinca, kako u rasnom smislu, tako i u jezičkom, etničkom, konfesionalnom . . .
Datum održavanja: Jul
Organizator: Kulturni centar Vršac

SAJAM MEDA, LEKOVITOG BILJA I NARODNOG STVARALAŠTVA

Datum održavanja: Jul
Organizator: Turistička organizacija opštine Vršac

SEPTEMBAR

 

 

 

 


DANI BERBE GROŽĐA

Tradicionalan manifestacija koja se organizuje trećeg vikenda u septembru. Poslednjih dana berbe organizuje se Vinski bal i Grožđana noć uz učešće poznatih estradnih umetnika, a priređuje se i izbor za miss berbe. Proslava Vršačke Berbe tradicionalno počinje svečanim činom predaje ključa grada Vršca Vinku Loziću od strane gradonačelnika. Tako Vinko, Bahusovo čedo postaje vođa vinskog bala i glavni krivac za sve popijene litre vina i mamurluke. I do dana današnjeg je tradicija ostala ispoštovana.

Danas je u našem gradu napravljen savršen sklop starih tradicija i modernog života.
Pored navedenih manifestacija koje i dan danas uzimaju učešće u danima Berbe, u gradu se nalazi mnoštvo lunaparkova, svih oblika i tipova zabave. Veselje je na svakom koraku. Pa uzmite i vi svoje učešće u jednoj od najvećih manifestacija na Balkanu.
Datum održavanja: 17. Septembar
Organizator: Turistička organizacija opštine Vršac i Opština Vršac

Scroll to Top