Rimokatolička crkva u Vršcu

Vremenska prognoza:

Rimokatolička crkvaVelelepni rimokatolički hram, posvećen Sv. Gerhardu, sagrađen je 1863. godine na temeljima manje rimokatoličke crkve, koja je opet bila preuređena pravoslavna bogomolja.
Istorijska kazivanja idu dalje, navodno, na tom mestu je bila i džamija, sazidana na temeljima srpske crkve.

Današnji hram posvećen je Sv. Gerhardu, posle stradanja crkve u turskom pohodu 1737. godine.
Sv. Gerhard od Sagreda bio je katolički misionar koji je propovedao hrišćanstvo u Banatu, osnovao Čandarsku dijacezu i bio njen prvi biskup.
Pod nadzorom Ernsta Svobode crkva je izgrađena u neogotskom stilu, od preduzimača arhitekte Jovana Bibla, a radove je izveo Franc Brandais, Vrščanin.

Karlo Gajger iz Beča je na glavnom oltaru islikao Sv. Gerharda ( 1863) , C. Guč, takođe iz Austrijske prestonice, 1869. islikao je oltar Svete Trojice. Zidne dekoracije delo su peštanskog slikara Antala Sirmaia.

1 thought on “Rimokatolička crkva u Vršcu”

  1. moja porodica vodi poreklo iz sela Gudurica pored Vrsca.Zato sto smo nemackog porekla moja familija je morala da napusti taj kraj posle drugog svetskog rata.Bio bih vam zahvalan ako bih mogao da dobijem bilo kakve podatke ili imena datume rodjenja~smrti o mojim precima.moguce da smo se tada prezivali i friang.unapred hvala`

Затворено за коментаре.

Scroll to Top