Manifestacije u Vrbasu

MAJ

Festival poezije mladih

FESTIVAL POEZIJE MLADIH
Do nedavno s atributom jugoslovenski, najstarija je i jedna od najznačajnijih poetskih manifestacija u zemlji. Ustanovljen pre 40 godina, ovaj festival je i najstarija ali i najznačajnija kulturna manifestacija opštine.
Od osnivanja festival se održava uvek u maju i traje od 5 do 7 dana. U tom intervalu realizuje se oko desetak njegovih programskih celina, među kojima su uvek: Paleta mladih, Portret pesnika, Veče pesnika, Susret pesnika sa učenicima osnovnih i srednjih škola, Promocija knjige pobednika iz prethodne godine i Završno veče sa proglašenjem laureata.

Pored 10 finalista, na ovoj manifestaciji učestvuje još najmanje 10-15 uglednih srpskih pesnika srednje generacije od kojih su se mnogi prvi put afirmisali na ovom festivalu, često kao njegovi laureati. Prva nagrada festivala dodeljuje se u vidu štampanja knjige i njene promocije na narednom festivalu. Vrbas 4 pune decenije promoviše festival i mlade pesnike, a oni Vrbas koji na širim kulturnim prostorima slovi kao „Grad na pesnikovoj ruci“ i „Olimp u ravnici.“
Organizator: Kulturni centar Vrbas

PALETA MLADIH
Najveća prateća manifestacija Festivala poezije mladih. Ustanovljena je 6 godina posle festivala. Od osnivanja Paleta mladih okuplja 8-10 najtalentovanijih mladih akademskih slikara iz zemlje koje određuju selektori – poznati likovni kritičari. Ovom manifestacijom se, po pravilu, svake godine otvara Festival poezije mladih. Autoru najboljeg rada dodeljuje se Otkupna nagrada u vidu diplome i novčane nagrade.
Datum održavanja: Maj
Organizator: Kulturni centar Vrbas

NOĆ MUZEJA
„Noć muzeja“ je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije tokom koje muzeji ostaju otvoreni do kasno u noć (tačnije od šest sati uveče do dva sata ujutru). Zajednički cilj je da ovakav događaj upozna pojedinca sa kulturnim institucijama, ali i da se muzeji i galerije predstave na nešto zabavniji i neuobičajen način. U Vrbasu je do sada učestvovala: Muzejska zbirka Kulturnog centra Vrbasa.
Datum održavanja: Maj
Organizator: UPG Noć muzeja

JUL

KULTURNO LETO
Najveći broj programa održava se na otvorenoj sceni u gradu zbog čega je izuzetno omiljena kod naših sugrađana. Programi su kolažnog tipa, gostujući i iz sopstvene produkcije. Broj učesnika se broji stotinama, jer se u programe vrlo često uključuju horovi i folklorne grupe.
Datum održavanja: Jul
Organizator: Opština Vrbas i Kulturni centar Vrbas

SEPTEMBAR

folklorna grupa

FESTIVAL FOLKLORNIH TRADICIJA VOJVODINE
Traje punih 30 godina Osnivači su KPZ Vojvodine i Savez amatera Vojvodine. U proteklih 30 godina oni su bili i organizatori sa mnogim vojvođanskim opštinama. Odlukom Zavoda i Opštine Vrbas, ovaj festival će ubuduće biti stalna manifestacija Vrbasa. 30. festival folklornih tradicija Vojvodine održan je u intervalu od 12. do 14. septembra 2008. godine i sa 1000 učesnika organizaciono povezanih u 65 grupa bio ubedljivo jedna od najvećih kulturnih manifestacija Vojvodine.
Datum održavanja: Septembar
Organizator: Kulturni centar Vrbasa

NOVEMBAR

JESENJI LIKOVNI SALON „VRBAS“
Posle Palete mladih, najveća likovna manifestacija u gradu. Osnovana daleke 1968. godine predstavlja i najstariju manifestaciju ovog tipa u opštini. Organizatori ove manifestacije su Udruženje likovnih umetnika Vrbasa, Kulturni centar i njegova likovna galerija. Salon se održava uvek u oktobru ili novembru mesecu i traje 15-20 dana. Pravo učešća na Salonu imaju svi članovi Udruženja likovnih umetnika, koji ispunjavaju uslove konkursa i prođu selekcije poznatih likovnih kritičara. Nagrada Salona se dodeljuje u vidu diplome i novčane nagrade pod jedinstvenim nazivom Otkupna nagrada.

KOSTELNIKOVA JESEN
Međuopštinska muzičko-poetska manifestacija sa susretom horova u Vrbasu u organizaciji KPD „Karpati“ i Kulturnog centra Vrbasa.
Datum održavanja: Novembar
Organizator: Kulturni centar Vrbas

Scroll to Top