Manifestacije u Srbobranu

JANUAR

Muzika naših predaka

MUZIKA NAŠIH PREDAKA

Festival gudačkih orkestara, najboljih folklornih
muzičara Vojvodine i gostiju iz inostranstva koji se
tradicionalno održava u Srbobranu.
Datum održavanja: Januar
Organizator: MKUD „Aranj Janoš“ i Dom Kulture Srbobran

MAJ

MEMORIJAL DR. LAZAR PANKOVIĆ
Kasačka trka na hipodromu u Srbobranu.
Datum održavanja: 9. Maj
Organizator: Konjički klub „Vranac“

ZLATNA CITRA

Zlatna citra je takmičenje citraških orkestara i solista osnovno-školskog uzrasta koji je od pokrajinskog značaja. Cilj manifestacije je približavanje izvorne muzike široj publici.
Datum održavanja: Maj
Organizator: Klub ljubitelja citraške muzike i Dom kulture Srbobran

JUL

Petrovdanski dani kulture

PETROVDANSKI DANI KULTURE -TAMBURA FEST

Tradicionalna manifestacija (kulturno-istorijska, sportsko-rekreativna priredba i ostale turističke priredbe). Petrovdanski dani traju od 07. do 12. jula i nude kulturne manifestacije u Nadalju, Turiji i Srbobranu. U petrovdanski program uključeni su tamburaški orkestri, plesne i recitatorske grupe, poznate muzičke grupe, sportisti, gastronomi, zanatlije, konjički sport i svi drugi koji doprinose uspešnoj realizaciji manifestacije.
Organizator: Opština Srbobran, Dom kulture Srbobran

PETROVDANSKA TRKA

Hipodrom Srbobran, kasačka trka međunarodnog karaktera.
Datum održavanja: 11. Jul
Organizator: Konjički klub „Vranac“

Žetvene svečanosti

ŽETVENE SVEČANOSTI

Manifestacija je poljoprivrednog i kulturno-istorijskog karaktera. Kao što je poznato, stanovništvo ovog kraja je čvrsto vezano za zemlju i obradu zemlje, pa je normalno i razumljivo da je i folklor ovog naroda njen sastavni deo. Žetvena svečanost je prastari narodni običaj kojim se obeležava završetak žetve i prikazuje starinski način žetve, kada se pšenica ručno kosila, vezivala u snopove i slagala u krstine.
Nekada je žetva bila mukotrpan i težak rad ali i radostan događaj žeteoca. Na ovaj manifestaciji dolazi do izražaja tradicija, kultura, običaji i vera naroda ovog prostora.
Ova manifestacija je takođe i takmičarskog karaktera koja je ujedno i prilika da žeteoci pokažu svoje znanje i umeće. Celu kosidbu žita prate tradicionalna pesma i igra kulturno-umetničkih društava iz Srbobrana i okoline. Posle završene kosidbe sledi bogat bački ručak na žitnim otkosima uz blagoslov sveštenika.
Datum održavanja: Jul
Organizator: Klub za negovanje tradicije i običaja svih naroda i narodnosti, Dom kulture

AVGUST

Ciganske vatre

CIGANSKE VATRE

Manifestacija se održava već jedanaest godina, krajem avgusta. Ciganske vatre su turističko-kulturna manifestacija čiji je cilj pre svega da afirmiše kulturu romskog naroda. Opština Srbobran je multietnička i multinacionalna sredina. Organizovanjem ovakve manifestacije doprinosi otkrivanje kulture jednog naroda koji živi na ovim prostorima i ujedno pokazuje poštovanje i razumevanje nacionalnih i kulturnih različitosti.
Organizator: Dom kulture Srbobran

Srbobranska brazda

SRBOBRANSKA BRAZDA 

Privredno-promotivna manifestacja koja se održava sredinom meseca avgusta. Ova tradicionalna manifestacija okuplja veliki broj takmičara i gostiju iz cele Vojvodine. Oranje je osnovna operacija i ujedno i početak proizvodnog procesa za bilo koju poljoprivrednu kulturu. Srbobranska brazda je manifestacija takmičarskog karaktera i proglasiti nekog za najboljeg orača je veliki uspeh za nekog ko se time bavi i od čega živi. U zavisnosti od veličine traktora i pluga dele se na laku i tešku kategoriju. Stručni žiri ocenjuje i kvalitet tj. otvaranje brazde, pravac i opšti izgled oranja, ravnomernost dubine, završetak oranja i uzoravanje vratine i kvantitet na isparcelisanoj površini.
Organizator: Mesna zajednica Srbobran

SEPTEMBAR

DVOGODAČKO PRVENSTVO SRBIJE

Trka na hipodromu u Srbobranu.
Datum održavanja: 19. Septembar
Organizator: Konjički klub „Vranac“

Tančur

TANČUR – MEMORIJALNI FESTIVAL LAZARA PAROŠKOG

U znak sećanje na prvog učitelja plesa. Lazar Paroški je formirao školu plesa u Srbobranu i
istu vodio punih 40 godina. Festival obuhvata klasični ples i
folklorne igre u kojem učestvuju afirmisane plesne škole i
folklorni ansambli iz cele Srbije.
Datum održavanja: Septembar
Organizator: Dom kulture Srbobran

DANI KULTURNE TRADICIJE

Ova manifestacija ima višestruki značaj za srbobransku opštinu. Sa svojim programom čuva kulturnu baštinu opštine Srbobran i to starosedelaca i svih nacionalnih manjina koji žive na ovom prostoru, učeći istovremeno omladinu kako živeti zajedno.
Datum održavanja: Septembar
Organizator: Dom kulture Srbobran

OKTOBAR

ZONSKA SMOTRA LIKOVNOG  STVARALAŠTVA AMATERA

Za opštine Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac,
Beočin, Vrbas, Žabalj, Novi SAD, Temerin i Srbobran.
Datum održavanja: Oktobar
Organizator: Dom kulture Srbobran

TRKAČKI DAN

Trka na hipodromu u Srbobranu.
Datum održavanja: Oktobar
Organizator: Konjički klub „Vranac“

NOVEMBAR

Lenka Dunđerski

LENKIN PRSTEN

U želji da se podstakne književno stvaralaštvo u oblasti ljubavne poezije, a u znak sećanja na devojku Lenku Dunđerski, koja je bila inspiracija za najlepšu ljubavnu pesmu napisanu na srpskom jeziku „Santa Maria della salute“, Dom kulture i SO Srbobran svake godine dodeljuju književnu nagradu „Lenkin prsten“. Prvi „Lenkin prsten“ dodeljen je književniku Matiji Bećkoviću.
Datum održavanja: Novembar
Organizator: Dom kulture Srbobran

Scroll to Top