Vranje

Sadržaj:

Add a header to begin generating the table of contents

  • Opština: Vranje
  • Poštanski broj: 17500
  • Pozivni broj: ( +381 ) 17

Vremenska prognoza:

VranjeNa jugu Srbije, na tri sata vožnje od Beograda ka Skoplju, nalazi se grad Vranje.

Vranje je ekonomski, administrativni, politički, zdravstveni, obrazovni i kulturni centar Pčinjskog okruga.

Grad se nalazi na pravcu koridora E – 10, na tri kilometara od grada prolaze autoput i železnička pruga Budimpešta – Beograd – Skoplje – Atina, koji povezuju Srbiju sa susednom Makedonijom, kao i srednju Evropu sa Balkanom.
Nema pouzdanih podataka kada i gde je formirano naselje i na čijim temeljima je iznikao grad Vranje. Pretpostavlja se da se to dogodilo u vreme Trakolira ( Rimljana ) , Vizantije, Grka ili Slovena koji su ove prostore naseljavali u VI i VII veku. Prvi pisani trag o Vranju datira iz 1093. godine. Jedno je međutim sasvim izvesno : ovo je izuzetno važno geostrateško područje na kome su se od pamtiveka ukrštali karavanski putevi.

Vranjska kuhinja poznata je po svojim specijalitetima, kao i čitava nacionalna kuhinja. Međutim, kao i tipično vranjsko jelo pomenućemo samsu – praznu pitu, prelivenu kiselim mlekom uz dodatak belog luka.

HaremlukVranjski restorani, sa izvanrednom kuhinjom i u zanimljivom ambijentu, udovoljiće i najprobirivljijim gurmanima.
Župska klima omogućava uzgoj dobrih sorti grožđa, a samim tim i dobrih vina. Zalogaji Vranjskih specijaliteta zaliveni kvalitetnim vinom sa juga Srbije pružiće vam vrhunski užitak.

Vranje je ,takođe, nadaleko poznato po noćnom životu, dobrom provodu i specifičnom zvuku. Postoji puno pesama najčešće sa ljubavnim i melanholičnim sadržajem, po kojima je Vranje prepoznatljivo.

Vranje sa svojim velikim brojem kafana, kafea, barova, klubova, picerija i diskotekapruža svojim gostima široku lepezu zabave za svačiji ukus. Nezaboravan provod, kao jedan od najlepših utisaka iz Vranja, nateraće vas da ponovo dođete u ovaj grad.

U gradu koji je nastao na važnom putnom pravcu, Vranjanci su se oduvek bavili trgovinom. Sve zanatske radnje nadopunjuju moderni butici sa najrazličitijom robom. Dobar deo dana možete posvetiti kupovini koja je u Vranju pravo zadovoljstvo.

Beli mostPreporučujemo da višak vremena u Vranju provedete u obilasku grada i izletišta u neposrednoj blizini.

Ono što svakako treba videti jesu: Markovo kale ( srednjevekovno utvrđenje ) , crkva Sv. Nikole ( XIV vek ) , crkva Sv. Petke ( Krstata džamija ) , Beli Most ( XIX vek ), Saborni hram Sv. Trojice, Hamam ( ili ‘Amam – staro tursko kupatilo sagrađeno 1690. god. ) , Zgrada Načalstva okruga Vranjskog i mnogo drugih zanimljivosti u gradu.


Trubački orkestarTrubački orkestri su još jedna od specifičnosti Vranja. U gradu i okolini postoji na desetine trubačkih orkestra. Više njih je osvajalo brojne nagrade na saboru trubača u Guči.

Najpoznatiji među njima je bio orkestar Bakije Bakića. Danas,  orkestar Nenada Mladenovića nastavlja tradiciju Bakijinog orkestra. Ekrem Mamutović, trubač iz orkestra, osvojio je prvu trubu na Saboru trubača u Guči 2007 godine,  a sam orkestar je proglašen najboljim.

Narodni muzej
Vranje
je grad sa bogatim kulturno – istorijskim nasleđem. Narodni muzej u Vranju ( Zgrada Pašinog konaka ) sa svojom izuzetnom postavkom, zgrada Haremluka ( danas elitni poslovni klub ) , Muzej kuća Bore Stankovića i stare četvrti grada samo su deo nasleđa.

Što se tiče kulturnih dešavanja u gradu, tu su: galerije, pozorište i omladinski kulturni centar, gde se u toku godine održi više desetina izložbi, koncerata i predstava.

Scroll to Top