Kraljevo – Grad kraljevskog porekla

Vremenska prognoza:

Kraljevo Kada se traži duhovna vertikala Kraljeva treba posmatrati njegovo “ kraljevsko “ poreklo proisteklo iz duhovnog religioznog programa Prve srpske arhiepiskopije, zaloga čuvara tradicije u XXI – om veku. Po svom položaju središta, gde se ukrštaju putevi severa i juga, istoka i zapada unutrašnjosti Srbije, gde su planine i vode izdašno ukrasili zemlju i darovali plodnost neophodnu za život, počevši od sedmog milenijuma p. n. e.
Kraljevo
velikodušno prihvata sve one koji ga s verom i pohode.To je moto današnjeg grada na grbu sa predstavom sokola iznad štita od sedam kraljevskih kruna.

Dolinom Ibra lagano se otvaraju epohe, od Stefana Nemanje, Svetog Save i Stefana Prvovenčanog sa oreolom Žiče i Studenice, preko Uroša i lepe Jelene Anžujske, sa renesansom srpskog dvora u punom sjaju umetničkih i duhovnih postignuća. Miropomazanja prestolonaslednika obe dinastije, Obrenovića i Karađorđevića, koja su se obavljala u duhovnoj srpskoj prestonici manastiru Žiči, uz kumstvo kralja Milana Obrenovića, koji je gradu darovao ime, unose jačinu i istoričnost u temelje grada koji se razvija burno u moderno središte Srbije na početku novog veka.

Uz konačište i tradicionalno gostoprimstvo, putnik u Kraljevu može da očekuje široku lepezu manifestacija od kulturnih događa na kružnom Trgu srpskih ratnika preko probranog pozorišnog repertoara, dinamičkog koncertnog programa u akustičnoj Sali Narodnog muzeja, stalnog i veoma upečatljivog književnog koncepta u biblioteci Stefan Prvovenčani do muzejskih izložbi od najstarijih perioda do moderne umetnosti.

Događaji tokom, proleća i leta aktiviraju grad i ljude na druženje i međusobno obogaćivanje, od Žičkog duhovnog sabora – Preobraženje, Letnje duhovne akademije muzičke omladine Srbije u manastiru Studenica, Likovnog salona kraljevačkih umetnika, Dana jorgovana, do rekreativnih i zanimljivih smotri tipa  “ Narcisima u pohode „ na planini Stolovi “ Veselom spustu „ na Ibru, auto i moto trka i osmišljenim programima tipa starih panađura.

Tradicionalno, kraljevčani žarka leta provode na Ibru i Zapadnoj Moravi, u banjama dokazanog lekovitog dejstva, u Mataruškoj i Bogutovačkoj, od druženja i porodičnog okupljanja do uživanja u sportovima na brzim vodama. Uz Ribnicu i Sokoljsku reku i potoke Goča, odredite svoje oaze za individualni odmor. Uzmite knjigu i ranac, krenite stazama Goča i Stolova, rashlađujući se u mitskoj rečici Meljanici, gde su se pre više vekova odmarali putnici koji su krenuli ka gradu Magliču, Zvečanu i Novom Brdu. Ili, uz dolinu Lopatnice i pecanje uputite se ka nedirnutom krajoliku Troglava i Golije. U Brvenici se i nadalje prirodno mreste pastrmke, donoseći bistrinu pogleda iz manastira Gradac.

Scroll to Top