Kremna – Planinsko selo bogato brojnim legendama

Vremenska prognoza:

Kremna Kremna su planinsko mesto u istoimenoj kotlini koje razdvaja dve čuvene planine u Zapadnoj Srbiji, Zlatibor i Taru.

Plodna kotlina i planinsko okruženje su od davnina omogućavali razvitak naselja.

Preko Šargana su išli putevi koji su dolinu Zapadne Morave povezivali sa dolinom Drine. Posle I svetskog rata ovuda je prošla železnička pruga, a šarganski masiv je savladan čuvenim tehničkim rešenjem “ Šarganska osmica “ , gde se sa 800 m nadmorske visine, koliko su Kremna, spušta voz na 450 m nadmorske visine, koliko je Mokra Gora.

Dr Radovan Kazimirović u Kremanskom proročanstvu ovako opisuje ovo mesto: “ Okolina Kremana je kao neka beskrajna bašta išarana četinarima, koji kao da bruje u večitom povetarcu jednom neprekidnom harmonijom, u kojoj sve živi, sve sija, sve treperi radošću i srećom. Horizont unaokolo isprekidan je na pojedinim mestima Šarganom i Čigotom kao ogromnim saksijama zimzelena i pred očima pruža beskrajne vidike čak do Durmitora i Avale…. „

Priča se da su nekad u Kremnima bill letnji dvori Nemanjića.

U narodnoj tradiciji pored legende o letnjim dvorima Nemanjića, ovde je bila i “ Kula Bana od Kremana “ , rodno mesto Kostreš Harambaše, Moljkovića han, a najveću popularnost Kremnima donelo je znamenito Tarabića proročanstvo, koje je zapisao prota Zaharije Zaharić.

Nadmorska visina kremanskih zaselaka je između 750 i 850 m. Ovoj idealnoj visini u klimatskom pogledu, dodajmo cvetne livade, planinske ogranke obrasle četinarskim rastinjem, bistre izvore i planinske potoke koji su odredili da su Kremna jos početkom 20 – og veka proglasili vazdušnom banjom.

U Zapadnom delu sela, u Šarganu je početna stanica obnovljene muzejske pruge “ Šarganska osmica “ .

Kremna danas imaju oko 800 domaćinstava i preko 2500 stanovnika.

Selo ima, motel ŠARGAN sa 27 ležaja, devet kafana, više prodavnica, osnovnu školu, crkvu, Dom kulture sa bibliotekom i bioskopskom salom, zdravstvenu ambulantu, sportske terene za fudbal, košarku, odbojku i rukomet.

Scroll to Top