Vojvodina

Glavno jelo

U Vojvodini je svinjetina glavno meso za svakodnevne obroke, dinstana, pečena ili spremljena u paprikašu, a za praznike se najčešće služi pečena na ražnju. Pored svinjetine najčešće se koristi živinsko meso ( pilići, guske, patke, ćurke ) , ali i junetina, jagnjetima i ovčetina.Nedeljom se na trpezi često nalazi celo pečeno pile, ili pak pileći bataci,  …

Glavno jelo

Rinflajš

U bukvalnom prevodu sa nemačkog ( Rindfleisch ) – goveđe meso. To je meso koje je kuvano u supi, pa se onda izvadi, ohladi malo ili više i može se jesti sa sosom, renom ili senfom. U Vojvodini se pod rinflajšom smatra kuvano goveđe meso ( ali i uopšte meso  iz supe ), kuvani krompir …

Rinflajš

Supe i Čorbe

Reč supa ( Die Suppe ) prihvaćena je od Nemaca, pa time i samo jelo.Jedna od prepoznatljivih vojvođanskih supa je svakako nedeljna supa, a sprema se od različitog mesa. Nekad je to morčija supa, a veoma često se pripremaju i pileća, juneća, teleća, ali i pačija, guščija, ćureća, od fazana, odpetla, pa čak i supa …

Supe i Čorbe

Jela od testa

Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Bačkoj, tako u Sremu i Banatu. Mnoga testa u vojvođanskoj, vode poreklo iz nemačke i slovačke kuhinje.U osnovi postoje dve vrste testa – za trenutnu i kasniju upotrebu.Za kasniju upotrebu se prave: trganci, tarana, rezanci ( za supe ili kao dodatak paprikašima, gulašima. . . ) …

Jela od testa

Predjela

U Evropi se predjela služe već vekovima. Njihovo poreklo nije tačno utvrđeno, ali je poznato da su rimljani svoje gozbe počinjali grickajući celer,  zelenu salatu i drugo povrće. Pretpostavlja se da je u antičkoj Grčkoj služenje predjela već bilo običaj. Kasnije su i ostali narodi Evrope prihvatili predjela, obogatili ih i još usavršili. Od savremenih …

Predjela

Istorija Vojvođanske Kuhinje

Još krajem XVIII veka na prostoru Vojvodine je pisano o pripremanju hrane, kada je Zaharije Orfelin objavio prvu knjigu kuvarskih recepta u Sremskim Karlovcima. Prvi srpski kuvar sastavio je i štampao jeromonah Jerotej Draganović u manastiru Krušedol, na Petrovdan 1855. godine.U Novom Sadu je iz štampe 1877. godine izašao Kuvar Katarine Popović – Midžine, a …

Istorija Vojvođanske Kuhinje

Novi Sad – centar Vojvodine

Drugi po veličini u Srbiji, najveći u Vojvodini, grad Novi Sad je prestonica  regije, dinamično, poslovno i privredno središte, u kojem živi oko 300 000 žitelja.Nastao je 1694. godine, uz mostobran Petrovaradinske tvrđave, na brdu sa druge strane Dunava. Malo manja i drugačija, bila je tu i u rimsko doba. Ova današnja, stara je više od tri …

Novi Sad – centar Vojvodine

Bečej – srce Vojvodine

BEČEJ je grad u srcu Vojvodine, smešten na sredini našeg dela toka reke Tise, sa njene desne, bačke strane. Bečeju kao središtu opštine pripadaju Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište, Radičević i Mileševo. To je opština u kojoj žive i rade građani, uglavnom srpske i mađarske nacionalnosti, kao harmoničan i bogat spoj različitih kultura i  veroispovesti.Danas sam …

Bečej – srce Vojvodine

Ada

Opština Ada smeštena je u srednjem delu Istočne Bačke, na desnoj obali Tise. Zauzima površinu od 228,6 km² na kojoj živi oko 19000 stanovnika u 5 naseljenih mesta: Ada, Mol, Sterijino, Utrine i Obornjača. Ada se nalazi na veoma povoljnom geografskom položaju, koji joj omogućuje razvoj lovnog, ribolovnog, sportsko-rekreativnog i seoskog turizma.Plaža u Adi je …

Ada

Ugostiteljski Objekti – Ada

Veliki broj stranih i domaćih turista na proputovanju kroz Srbiju iz pravaca Horgoša ka Novom Sadu i obrnuto, mogu da koriste usluge smeštaja hotela „ PARK ” , sa svojih 15 dvokrevetnih soba i jednim apartmanom kategorije jedne zvezdice. Hotel „ PARK ” je u privatnom vlastništvu AD „VIVENS” iz Novog Sada. Pored hotela organizovane …

Ugostiteljski Objekti – Ada

Scroll to Top