Jela od testa

Sadržaj:

Add a header to begin generating the table of contents

Vremenska prognoza:

Jela od testa su omiljena u Vojvodini, kako u Bačkoj, tako u Sremu i Banatu. Mnoga testa u vojvođanskoj, vode poreklo iz nemačke i slovačke kuhinje.

U osnovi postoje dve vrste testa – za trenutnu i kasniju upotrebu.

Za kasniju upotrebu se prave: trganci, tarana, rezanci ( za supe ili kao dodatak paprikašima, gulašima. . . ) , flekice.

 

Jedno od omiljenih jela su ,, flekice s kupusom “ ili krautfleke ( Krautflackchen ) , za koje u Sremu kažu „ da se njima bolan leči “ , u gradovima se češće pripremaju flekice sa samlevenom šunkom ( Die Schinkenflackchen ) , a pripremaju se i flekice s pavlakom.

Nadaleko poznato jelo je testo, rezanci ili nasuvo sa krompirom, znano pod nazivom „ grenadirmarš “ (Der Grenadiermarsch ) , nasuvo s makom, sirom . . . , a tu su i šufnudle ( Schupnudel ) , gomboce, tašci ( DieTasche ) , koji se služe slani sa zaprškom ili slatki, a posebno veliku zastupljenost imaju skoverci ( palačinke)  i gibančice.

Svaki narod u Vojvodini ima nešto specifično. Tako je kod testa, pa se na trpezi mogu naći brindzovi haluški, krpice, rusinski peljmeni, trganjci sa jajima, trganjci sa šunkom, stare vojvođanske knedle sa sirom, tarana s mlekom, bunjevačka tarana s „ divenicom „ ili razne vrste valjušaka.

Scroll to Top