Nacionalna kuhinja

Buregdzinica Sarajevo

Buregdžinica Sarajevo je na svom Facebook nalogu objavila da prestaje sa radom: Deo objave prenosimo ovde a celu objavu možete videti na sledećem linku: https://www.facebook.com/buregdzinicasarajevo/Buregdžinica Sarajevo objavaDragi naši,Obraćamo vam se posle duže vremena u cilju razjašnjenja odredjenih okolnosti koje su nas zadesile i zahvaljujemo vam se na strpljenju i razumevanju.Nedavno je na našoj staroj adresi, …

Buregdzinica Sarajevo

Lepinja sa sve

Neko je zove lepinja “ sa sve „, neko “ komplet lepinja „. Bilo kako bilo, ovaj gastronomski specijalitet postao je zaštitni znak grada na Đetinji. Pravi se jednostavno, ali zahteva posebne pećnice.Lepinji ispečenoj na drva raseče se gornji deo i odvoji kao poklopac, a u donji stavi malo užičkog kajmaka i jedno živo razmućeno …

Lepinja sa sve

Cicvara

„Cicvara“ je bila veoma omiljeno jelo, koje se vrlo često pominje kao posebna poslastica. I danas se pravi u posebnim prilikama.Obično se priprema od ječmenog, kukuruznog ili pšeničnog brašna, tako što se mast ili maslo dobro zagreje u tiganju, koji bi trebalo da bude od bakra, pa se onda dodaju brašno, so i voda. Smesa …

Cicvara

Heljdopita

 Od svih posebna i najukusnija vrsta pite je heljdopita. A pravila se tako što se od heljdinog brašna prvo umesi žitko testo, koje se zatim razlije u tepsiju i malo zapeče. Potom se izvadi i prelije zagrejanim kajmakom, sirom ili pavlakom, pa se taj sloj ponovo zapeče. Opet se vadi i preliva testom, pa opet …

Heljdopita

Pita

Jedno od starih jela koje se i danas često sprema i vrlo rado jede, a čije je spravljanje vremenom obogaćeno jeste “ pita „ .Reč pita potiče od grčke reči „ petta “ , kao i samo jelo. Testo za pitu pravi se od pšeničnog brašna i vode, a „ jufka „ ( od arapskog …

Pita

Ćeške

Ćeške je veoma staro jelo, koje se i danas priprema u posebnim prilikama. Sama reč „ keške „, „ keškek „ je persijskog porekla i označava jelo od kokošijeg mesa koje se prilikom kuvanja raspadne. Jelo se priprema od prebijene pšenice, koja se zatim kuva sa kokošijim mesom, sve dok se meso sasvim ne odvoji …

Ćeške

Torte razne sorte

Na vojvođanskoj trpezi svoje mesto nalaze brojne torte, koje su na nju stigle iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Srbije ili neznano odakle.Domaćice se često odlučuju za: doboš, saher, Vasinu, lincer, pusla, pišinger tortu, za srneća leđa.Mnoge od ovih torti nose sa sobom interesantne priče. Jožef Doboš ( 1847 – 1924 ) veoma se ponosio činjenicom da mu …

Torte razne sorte

Kolači i Slatkiši

Kao poslastica od vajkada su u Vojvodini pravljene razne štrdule, gibanice, krofne, rezanci s makom, gomboce, tašci s pekmezom, kuglofi, milhbrot, koh . .Kolači su pripremani od belog brašna. Pravljenje kolača ima dugu tradiciju i spremani su za razne prilike. Postojali su veliki kolači i mali kolači ili buhtla, pleteni kolač, svatovski kolač, golubiji kolač, …

Kolači i Slatkiši

Lovački specijaliteti

Lovački specijaliteti više nisu rašireni kao nekada, kada je lov bio važan kao stvar od prestiža i kada se na vlastelinskim imanjima održavao organizovani lov. No, pojedina jela su sačuvana poput najboljih trofeja. Visoka divljač je budila posebno poštovanje, zbog lepote i potrebne velike veštine da se uhvati. Stvar prestiža su bile raskošne lovačke večere …

Lovački specijaliteti

Glavno jelo

U Vojvodini je svinjetina glavno meso za svakodnevne obroke, dinstana, pečena ili spremljena u paprikašu, a za praznike se najčešće služi pečena na ražnju. Pored svinjetine najčešće se koristi živinsko meso ( pilići, guske, patke, ćurke ) , ali i junetina, jagnjetima i ovčetina.Nedeljom se na trpezi često nalazi celo pečeno pile, ili pak pileći bataci,  …

Glavno jelo

Scroll to Top
Scroll to Top