Lepinja sa sve

lepinja sa sve

Neko je zove lepinja “ sa sve „, neko “ komplet lepinja „. Bilo kako bilo, ovaj gastronomski specijalitet postao je zaštitni znak grada na Đetinji. Pravi se jednostavno, ali zahteva posebne pećnice.

Lepinji ispečenoj na drva raseče se gornji deo i odvoji kao poklopac, a u donji stavi malo užičkog kajmaka i jedno živo razmućeno jaje, posle čega se taj namazani deo lepinje gurne u pećnicu da se zapeče.
Po vađenju iz pećnice i zapečeni deo i poklopac preliju se pretopom, mašću nastalom pri pečenju mesa, pa se ta lepinja služi topla, obično uz kiselo mleko.

Po umeću u pravljenju ovog specijaliteta ističe se pekara “ Kod Šuljage „ u naselju Megdan, koja je kao patent kod Zavoda za intelektualnu svojinu zaštitila lepinju “ sa sve „.
I druge užičke pekare i burekdžinice nude ovaj proizvod, spremljen na sličan način, ali ne u staroj pećnici na drva kao “ Kod Šuljage „.

Scroll to Top