Dođite na teferič

Vremenska prognoza:

Teferič

 

Sjeničani kažu da „ od kako znaju za sebe “ odlaze na teferiče određenog dana i na istom mestu – u Vrelima, Karajukića bunarima, Trijebinama, Cetanovićima, Štavlju. Čim se završi jedan, odmah počinje spremanje i radost odlaska na sledeći.

Na teferiče odlaze i stari i mladi, gde se uz muziku i igru sreću sa svojim rođacima i prijateljima. Naročito im se raduju oni koji žive u inostranstvu, jer tada imaju priliku da najednom mestu vide sve svoje rođake i prijatelje.
Teferič je prilika i da se isprose devojke i sklope brakovi. Oni najbogatiji se nadmeću ko će više platiti kolo, koje naručuju svojim snajkama. Dešava se da jedno kolo bude plaćeno i do 500€.
Neveste su okićene sa neverovatno mnogo zlata oko vrata, grudi, ruku, koje ukazuje na to u koliko bogatu kuću se udala. Devojke, koje su na udaju ne kite se zlatom, ali ko zna već na sledećem teferiču možda i one budu.

Na teferičima se bira najlepša mlada i najlepša devojka. Obučene su u stilizovanu narodnu nošnju crvene, bele, zelene, narandžaste, roze boje.

Pored ovoga obavezne su i konjičke trke, bacanje kamena s ramena i takmičenja u drugim tradicionalnim veštinama.

Scroll to Top