Rasinski

Župska berba

Župa, prestonica loze i vina, tradicionalni predeo srpskog vinogradarstva i vinarstva.Tokom tri dana festivala iz fontane na gradskom trgu, neprestano tečemlado vino iz župskih podruma.Manastirska vina možete degustirati i u obližnjem manastiru Ljubostinja,što je poseban doživljaj.Danas tu tradiciju obnavlja pedesetak proizvođača vina, koji svoja vina iznosena festival koji se odvija tokom berbe.

Župska berba

Muzej vinarstva

Muzej vinarstava postoji od 2000. god. Smešten je u podrumu poljoprivredne škole, sagrađene 1924. godine. Postavka muzeja govori o načinu života, vinogradarenju i vinarenju na prostorima Župe. U muzeju se nalaze dnevnici sa ocenama najpoznatijeg đaka poljoprivredne škole Dobrice Ćosića. Odaja u kojoj se okupljaju  vitezovi vina iz župskog vinskog viteškog reda Monaha Doroteja, nudi

Muzej vinarstva

Kafana Idu Dani

Kafana “ IDU DANI „ kapaciteta 120 + 60 mesta sa prostranom baštom i parkingom,  smeštena u mirnom i prijatnom okruženju. Enterijer ukrašava mnoštvo etno predmeta koji odslikavaju tradiciju našeg kraja. Iz kuhinje izdvajamo zaista veliki izbor ribljih specijaliteta i jela sa roštilja, a specijalitet kuće je Rolovana ovčetina u kajmaku. Omiljeno je stecište Kruševljana,

Kafana Idu Dani

Vinarija Stemina

Vinarija Stemina proizvodi vina Panta rei ( šardone ) , Mina ( roze ) , Stefanos ( kaberne sovinjon i merlot ) i Stefanos barik. Može da primi 30 ljudi. Vinarija Stemina podiže svoje vinograde na levoj obali Zapadne Morave, na mestima gde su nekad bili carski vinogradi. Plantažni vinogradi sa vrhunskim vinskim sortama –

Vinarija Stemina

Restoran Meraklija

Restoran Meraklija, smešten u najužem centru grada, prelepog enterijera, odiše meraklijskim duhom i opravdava svoj naziv u punoj meri. Kapaciteta 80 mesta u restoranu i 20 u bašti, pogoduje za organizovanje poslovnih ručkova, porodičnih slavlja i grupa u tranzitu. Stara srpska jela, specijaliteti sa roštilja i riblji meni, samo su deo široke gastronomske ponude, a

Restoran Meraklija

Vinarska kuća Spasić

Vinarska kuća Spasić proizvodi rujno, tamnjaniku i despot. Čudnim i nepredvidivim životnim putevima i voljom Gospoda Boga, Spasići su se još u  XVIII veku ukorenili u pitomi župski krajolik – Tržac. Sunce, zemlja i voda primaju svakog u svoje okrilje, ali je mali broj onih koji taj Božiji dar koriste kao Spasići. Na sebi svojstven

Vinarska kuća Spasić

Kafana Srbija

Kafana Srbija je prijatna, ispunjena boemskom atmosferom i uređena u etno stilu. Poznata je po danima kafane, tokom januara meseca, kada goste uslužuju viđeniji gosti kafane, doktori, glumci i boemi. Uz razne vrste pečenja i starih srpskih jela, specijaliteti ove kafane, sa 60 mesta, su Teleća glava u škembetu, Kasapski gulaš i Meso na seljački

Kafana Srbija

Podrum braće Rajković

Podrum braće Rajković proizvodi vina Opijum, Princ i Dina. Sala za degustaciju prima oko 30 ljudi. Pisani podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom predanju ta tradicija ceo vek duža. Na obroncima blagorodne Župe, u selu Gornje Zleginje danas se

Podrum braće Rajković

Restoran Potkovica

Restoran porodice llčić koja se dugo bavi ugostiteljstvom i turizmom kapaciteta je 120 mesta raspoređenih u tri dela: kafana, restoran i banket sala. Restoran Potkovica je stecište čestih promocija, književnih, muzičkih i likovnih susreta. Specijaliteti kuće su jela domaće kuhinje, a preporučujemo karavan potkovicu.

Restoran Potkovica

Podrum Radenković

Podrum Radenković  proizvodi šardone, rajnski rizling, beli sovinjon, roze, Carigrad i Carigrad barik. Sala za degustaciju može da primi 60 ljudi. Na brežuljcima i osunčanim kosama atara sela Trnavci, u srcu rodne Župe, blistaju vinogradi čestitih srpskih domaćina, gajeni uz mnogo ljubavi i pažnje. Zato su župska vina, koja su zajedno stvorili ljudi i priroda,

Podrum Radenković

Scroll to Top
Scroll to Top