Sport i Rekreacija na Zlatiboru

Vremenska prognoza:

Planina Zlatibor se nalazi u Zapadnoj Srbiji, a istoimeni turistički centar ove planine od Beograda je udaljen 230 km. Do Zlatibora vodi magistralni put Beograd – crnogorsko primorje kojim se stiže za oko tri sata vožnje, a moguće je doći i železničkom prugom Beograd – Bar uz transfer iz Užica koje je udaljeno 25 km.

Ova prostrana, zatalasna visoravan, prosečne nadmorske visine od 1000 m, izuzetno je pogodna za sport i rekreaciju. Zbog svojih prirodnih karakteristika koje se ogledaju u čistom, prozračnom vazduhu, dugoj insolaciji, idealnoj nadmorskoj visini i vazdušnom pritisku koji pogodno utiče na rad srca i krvni pritisak, Zlatibor je postao značajan sportsko – rekreativni i turistički centar. Postoje odlični uslovi za pripremu vrhunskih sportista, rekreativaca tako i onih koji žele da poboljšaju svoje fizičko stanje. Turistički i sportski objekti su opremljeni za pripremu individualnih sportista, ali i čitavih sportskih timova i ekipa.

Olivera Jevtić, naša najbolja atletičarka koja je proglašavana i za najboljeg sportistu nekoliko puta, izabrala je Zlatibor za pripreme pre nastupa na takmičenjima, u većem delu svoje karijere.

Šetnje

Оno po čemu je poznat i ono u čemu većina gostiju najviše uživa su šetnje po Zlatiboru. Šetnja kao “ ciklično kretanje “ je jedna od retkih fizičkih aktivnosti koju može svako da izvede. Korist šetnje može da oseti svako dete, svaki rekrerativac kao i vrhunski sportista. Mnogobrojne staze i puteljci preko livada i šumaraka pogodni su za šetnje različitog intenziteta. U samom turističkom centru postoje uslovi za kružne šetnje za porodice koje svoju decu guraju u kolicima. Najčuvenija uređena šetačka staza svakako je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju.

Planinarenje
Mnogobrojni vrhovi, od kojih su najviši Tornik ( 1496 m. n. v. ) i Čigota ( 1422 m. n. v. ) , predstavljaju idealna ishodišta za planinarenje. Pitoreskni tereni kroz koje vode markirane planinarske staze i vidikovci na vrhovima, sa kojih se pružaju široke vizure kilometrima na okolo, su razlozi zbog kojih treba da dođete i planinarite na ovoj planini.

Biciklizam

Zbog blagih uspona i padova terena, vožnja bicikla predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ovog sporta. Duže relacije za mauntin bajk vožnje mogu se izvesti od Zlatibora do Mokre Gore. U turističkom centru se mogu iznajmiti bicikli na nekoliko lokacija. Iznajmljivanje se vrši na vremenskom prinicipu od 30 minuta pa do celodnevnog zakupa. Mogu se iznajmiti različite vrste i veličine bicikala pri čemu je najpogodniji mauntibajk.

Jahanje

jahanjeSportsko i rekreativno jahanje aktivnost u kojoj uživaju sve generacije. Jahanje konja je moguće na dve lokacije, prva je ranč Farma a druga ranč Zova.

Konjički klub “ Farma Zlatibor “ ima 25 registrovanih konja i 4 ponija. U klubu radi licencirani operativni trener za obuku za jahanje i dresuru konja. Osim sportskih aktivnosti bavi se i obukom u jahanju, turističkim jahanjem, terenskim jahanjem, karavanskim jahanjem i prevozom kočijama.

Na ranču Zova moguće je jahanje za najmlađe u zanimljivom ambijentu.


Kolektivni i individualni sportovi

Mnogobrojni sportski klubovi i reprezentacije, iz zemlje i inostranstva, redovno dolaze na pripreme na Zlatibor. Pored košarkaške reprezentacije Srbije, tu su Crvena Zvezda, KK Dinamo i CSK – a iz Moskve, Panatenaikos ( Grčka ) i mnogi drugi.

Košarkaški kampovi se održavaju svake godine i u njima rade najeminentniji treneri u ovom sportu kao što su: Željko Obradović, Bora Džaković, Zoran Sretenović, Bora Cenić i mnogi drugi. Za kolektivne sportove i pripreme sportskih ekipa postoje dva standardna fudbalska terena sa svlačionicom i jedan pomoćni teren za treninge. Za košarku postoji deset terena i jedna zatvorena sportska hala, što je odlična infrastruktura za organizovanje košarkaških treninga, kampova i takmičenja. Za odbojku postoje dva terena i dva terena za rukomet i male sportove. Postoji mogućnost adaptacije terena za različite sportove. Teniserima stoji na raspolaganju pet uređenih terena, sa tartan podlogom. Pored korišćenja terena svim zainteresovanima je na raspolaganju stručna pomoć instruktora.

Plivanje

Za plivanje i aktivnosti u vodi postoji jedan otvoreni olimpijski bazen u blizini hotela Olimp i jedan zatvoreni poluolimpijski bazen u SP Zlatibor ( Čigota ) koji su otvoreni za sve posetice. Postoje još dva manja hotelska bazena zatvorenog tipa namenjenih gostima hotela Mona, konačišta Satelit, kao i otvoreni bazen u vili Romantika. U SP Zlatibor ( Čigota ) moguće je pohađanje škole plivanja za grupe i pojedince. Napravljena su kupališta u prirodi, u selima Semegnjevo, Branešci, Mušvete i Ljubiš. Pogodna su za osveženje i rekreaciju u toku letnje sezone.

Trim staze, teretane i vežbališta

Na najlepšim lokacijama pored jezera u centru, pored SP Čigota u banjskom delu Zlatibora i na brdu Karaula, u borovoj šumi, nalaze se trim staze i vežbališta koje su opremljene za trčanje i gimnastiku. Različite sprave za vežbanje i razgibavanje prilagođene su za pripremu sportista i rekreativaca. Na brdu Karaula u prirodnom ambijentu, postoji kružna trim staza dužine 700 m, sa podlogom od peska i strugotine. Najsavremenije opremljene teretane u hotelima mogu koristiti svi koji brinu o svom fizičkom izgledu. Teretana u sportskom centru – hali je najopremljenija i najveća, a njeno korišćenje je pogodno i za sportske ekipe. Mnogobrojni objekti za smeštaj poseduju teretane različite vrste i kvaliteta, a trener pruža pomoć u svim teretanama tako da se vežbanje vrši uz stručni nadzor.

Ekstremni sportovi

paraglajdingOd ekstremnih sportova, zbog blagih padina, travnatih terena i odgovarajućih vazdušnih stuja, paraglajding doživljava ekspanziju poslednjih godina.

Vrhovi Čigota i Tornik su omiljena letelišta paraglajdera.

Paraglajding klub“ Cirus “ neguje ovaj sport putem održavanja kurseva letenja paraglajderom i organizovanjem takmičenja.

Rekreativna nastava i ostale aktivnosti i sportske manifestacije

Rekreativna nastava na Zlatiboru, zbog prirodnih pogodnosti i razvijenih uslova za smeštaj i boravak dece i omladine, održava se već nekoliko decenija. U mnogobrojnim dečjim odmaralištima rekreativna nastava se održava tokom cele godine, a tokom letnje sezone se organizuju sportski kampovi na sportskim terenima uz stručni nadzor trenara i vaspitača. Objekti za održavanje rekreativne nastave opremljeni su učionicama, prostorima za dnevni boravak i društvene igre, sportskim terenima, zabavnim parkovima, animatorima, lekarskim nadzorom i slično.

Na jezeru u turističkom centru nalaze se pedaline koje se mogu iznajimti tokom većeg dela godine. Motorni skuteri na dva i četiri točka, ski sanke mogu se iznajmiti na nekoliko lokacija na prostoru za rekreaciju Obudojevica.

Sportske manifestacije koje privlače pažnju gostima su Božićna noćna sprint trka u smučarskom trčanju, Prvenstvo Srbije u smučarskom trčanju, Zlatiborski kup u smučarskom trčanju. Otvoreno prvenstvo Srbije u daljinskom jahanju, Paraglajding kup, Svetsko takmičenje u aviomodelarstvu i radiokontrolisanim letilicama, prvenstvo Srbije u šahu, seoski višeboj u Jablanici, i mnoge druge.

Zimski sportovi

zimski sportoviSki centar Tornik je naveće skijalište na Zlatiboru, udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 km, nalazi se na nadmorskoj visini od 1110 do 1490 m.

Obnovljene su i proširene četiri staze ( Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac ) i instalirana najmodernija Šestosed žičara kapaciteta 3000 skijaša na sat, brzine pet metara u sekundi sa 99 sedišta i duga je 1650 metara. Polazna stanica kreće sa nadmorske visine od 1111m i penje se pod vrh Tornika na 1485m.n.v .

U samom centru Zlatibora, na Obudovici, postoji prostor za rekreaciju i zimske sportove sa jednim ski liftom tipa sidro i nekoliko bebi ski liftova. Iznajmljivanje skija, snoubordova, sanki, motornih sanki i ostale ski opreme omogućeno je neposredno na ski stazama. Za nordijsko skijanje i biatlon zbog konfiguracije terena postoje idealni uslovi, a na Zlatiboru se održavaju mnogobrojna takmičenja nacionalnog i međunarodnog značaja.

1 thought on “Sport i Rekreacija na Zlatiboru”

  1. PARAGLAJDING

    Da bi se i Vaš san o letenju ostvario, obratite se paraglajding školi AVIS Zlatibor. Iskusni vazduhoplovci i vrhunski sportisti(instruktori), naučiće Vas da letite bezbedno i steknete dozvolu pilota paraglajdera.

Затворено за коментаре.

Scroll to Top