Zlatibor

Vremenska prognoza:

ZlatiborZLATIBOR je planina izuzetne lepote, a krase je prijatna klima, blago podneblje, prostrani proplanci, bujni pašnjaci ispresecani planinskim potocima i prošaranim borovima po kojima je ova planina i dobila ime.

Nalazi se na magistralnom putu Beograd – Crnogorsko primorje. Od Beograda je udaljen 230 km, a od Užica 25 km. Prosečna nadmorska visina je 1000 m a okružuju je visovi, Čigota ( 1422 m ) , Murtenica – Brijač ( 1480 m ) , Tornik ( 1496 m ) , Viogor ( 1281 m ) i niz drugih manjih brda.

 

Prvi stanovnici Zlatibora bili su Iliri, zatim Rimljani a posle njih ove prostore naseljavaju Sloveni. Iz ovih perioda imamo ostatke tumulusa i gradine. Sve do polovine 19. veka današnje područje Zlatibora nazivalo se Rujno, a kasnije je ovaj naziv potpuno potisnut i sve više se spominjalo ime Zlatibor koje i danas nosi ova planina i naselje.

Zlatiborska visoravan omeđena je rekama: Uvcem, Kamišinom i Sušicom, a sredinom Zlatibora protiče Crni Rzav, a na istočnom delu reke Prištevica i Katušnica. Zabeleženo je da je Zlatibor primio prve turiste još daleke 1750. godine ali je do kraja 19. veka boravak na njoj bio čista moda i luksuz.

19. avgusta 1893. godine na Preobraženje na ovoj planini boravio je kralj Srbije Aleksandar Obrenović i od ovog datuma počinje organizovan razvoj turizma na Zlatiboru. Posle kraljeve posete interesovanje za Zlatibor raste i na ovoj planini počinju da niču drveni letnjikovci, vile, hoteli, sanatorijumi i drugi objekti.

Saznanje da se na Zlatiboru ljudi mogu izlečiti od mnogih bolesti, posebno onih koje napadaju dušu i telo istovremeno – psihosomatskih bolesti, staro je više od sto godina. Isto toliko traje i traganje za razlozima lekovitosti ove planine, a on se ogleda u blagosti klime na visoravni od hiljadu metara. Preko njega se sudaraju planinske i morske struje koje ubrzavaju lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti i posebno bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti.

Na teritoriji opštine Čajetina nalazi se dosta spomenika kulture koji su od velikog značaja za kulturu Republike Srbije i stavljeni su pod zaštitu države, i to: Muzej “ Staro selo “ u Sirogojnu; Stopića pećina u Rožanstvu, Manastir Uvac u selu Stublo, crkve brvnare u Dobroselici i Jablanici, rodna kuća Dimitrija Tucovića u Gostilju, crkva u Sirogojnu.

Zlatibor poslednjih godina svoju turističku ponudu upotpunjuje brojnim i raznovrsnim sadržajima, što gostima pruža široke mogućnosti za zadovoljenje njihovih različitih potreba. Izgrađeni su sportski tereni, fudbalski, teniski, otvoreni i zatvoreni bazen, sportska hala, ski liftovi i ski staze na Torniku i Obudojevici, kao i žičara šestosed na Torniku. Uređeno je jezero na Zlatiboru, napravljen je novi tržni centar, pijaca, autobusko stajalište i dr.

Zlatibor raspolaže sa preko 10 hotela, tridesetak odmarališta, jednim ekskluzivnim apartmanskim naseljem, više privatnih pansiona, velikim brojem vila za izdavanje, kućama za iznajmljivanje po zlatiborskim selima, 15 turističkih agencija, velikim brojem restorana, kafića i barova, raznih prodavnica i drugih sličnih sadržaja. Broj ležaja u hotelima i odmaralištima je 4.000 dok je u privatnom smeštaju kategorisano oko 5.000 ležaja što sa još oko 5.000 nekategorisanih ležaja čini ukupan kapacitet od preko 14.000 ležaja.

U toku godine organizuje se i bogat kulturni program, a najvažnije manifestacije su: Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu “ Pršutijada “ , Sabor lovaca Srbije, Izbor za Mis Srbije, Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva, likovne kolonije, Etno sajam, Doček Nove godine na Kraljevom trgu …

Za goste se organizuju i brojni izleti na druge turističke destinacije kao što su Sirogojno, Mokra Gora, Tara, Bajina Bašta, Mileševa i sl.

Scroll to Top