Manifestacije u Kisaču

JUN

Zlata brana

DEČJI FOLKLORNI FESTIVAL „ZLATA BRANA“

Dečji folklorni festival „Zlata brana“ je festival slovačke nacionalne manjine, koja živi u Vojvodini. Okuplja oko 1300 učesnika-dece iz cele Vojvodine i gostujuće ansamble iz Slovačke republike. Uloga dečijeg folklornog festivala „Zlata brana“ sastoji se, pre svega, u stvaranju uslova za muzičko i plesno izražavanje dece, koja negovanjem elemenata slovačke narodne kulture postaju verni posrednici poruka bliske i davne prošlosti Slovaka sa tzv. Donje zemlje. Uspostavljanje ovih čvrstih veza dece sa vlastitom tradicijom zasigurno pruža osećaj svesti i pripadanja jednoj razvijenoj kulturi, a to predstavlja zdravu osnovu svakog identiteta. DFF „Zlata“ brana“ traje tri dana: Prvi dan – petak: pozorišna predstava za decu u amfiteatru festivala Drugi dan-subota: Festival Deca, čuvari tradicije „Đeram“ i u nastavku koncert gostiju iz inostranstva Treći dan-nedelja: centralna manifestacija-GALA koncert.
Organizator Dečjeg folklornog festivala „Zlata brana“ je Ustanova za kulturu, informisanje i obrazovanje Kulturno-informativni centar „Kisač“. DFF Zlata brana se održava pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada-Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Mesne zajednice Kisač a realizaciju festivala pomaže i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, kao i mnogobrojni sponzori, koji u skladu sa svojim mogućnostima pomažu okupljanje mladosti i budućnosti.

NOVEMBAR

Zuzana Kardelis

FESTIVAL ZUZANE KARDELIS

Festival Zuzane Kardelis je festival amaterskih pozorišnih ansambala sa inscenacijama, koje oslikavaju položaj i ulogu žene u društvu. Festival je takmičarskog karaktera. Pobednik festivala predstavlja Festival Zuzane Kardelis na Festivalu Anički Jurkovičovej u Novom Mestu nad Vahom (Slovačka republika) a pobednik festivala u Slovačkoj republici se predstavlja publici na festivalu u Kisaču.
Organizator festivala je Ustanova za kulturu, informisanje i obrazovanje Kulturno-informativni centar „Kisač“ a održava se pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada – Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Mesne zajednice Kisač, a realizaciju festivala pomaže i Nacionalni savet Slovačke nacionalne manjine.

Datum održavanja: 5. Novembar

Scroll to Top