Manifestacije u Inđiji

Vremenska prognoza:

FEBRUAR

Winter fest

WINTER FEST

Vreme održavanja: Februar / mart
Istorijat: Osnovan 2008. godine kao paralela letnjem festivalu Scena Fest, sa ciljem da se i tokom zimske sezone publici ponude koncertna i kulturna dešavanja na otvorenim prostorima grada.
Datum održavanja: Februar
Organizator: Kulturni centar Inđija


POGLED NA FEST

Vreme održavanja: februar / mart.
Istorijat: U toku održavanja beogradskog FEST -a, od 2003. godine i publika u Inđiji ima priliku da
tokom 6 dana pogleda deo glavnog programa našeg najznačajnijeg filmskog festivala.
Datum održavanja: Februar
Organizator: Kulturni centar Inđija

MART

Sajam vojvođanskih vina

SAJAM VOJVOĐANSKIH VINA

Sajam se održava u Inđiji, u martu i predstavlja promociju vina,
opreme za vinogradarstvo i vinarstvo.
Posetiocima se pruža prilika da uz sremački astal i različite vrste vina
uživaju uz muziku tamburaša.
Datum održavanja: Mart
Organizator: Prijatelji vina

Kros Srema

KROS SREMA
Tradicionalni otvoreni kros Srema jedan je od najjačih kroseva kod nas koji uključuje takmičenje u ekipnim i pojedinačnim disciplinama. Na krosu učestvuju pioniri, juniori i najbolji seniori i seniorke naše zemlje, kao i takmičari iz zemalja u okruženju. Najzanimljiviji deo takmičenja je trka seniora i seniorki, koji se u trci na 6.000, odnosno 3.000 metara, bore za najbolji plasman.
Trka, koja se održava pod pokroviteljstvom Skupštine Opštine Inđija, održava se na sportskim terenima „Leje“ u Inđiji.

Datum održavanja: Mart
Organizator: Železnički atletski klub „Graditelj“, Sportski centar, Savez sportova opštine Inđija

APRIL

Rukometni turnir

MEMORIJALNI RUKOMETNI TURNIR „BOJAN ŽIVANOVIĆ“

Rukometni klub „Železničar“ iz Inđije organizuje Rukometni memorijal „Bojan Živanović-lnđija “ u Inđijskoj sportskoj hali. Turnir je prilika da šira sportska javnost, a posebno ljubitelji rukometa, na jednom mestu vide potencijal mladosti i talenta klubova učesnika. Turnir je posvećen bivšem igraču „Železničara“ Bojanu Živanoviću, koji je poginuo na Kosovu i Metohiji, kao redovan vojnik na odsluženju vojnog roka.

Datum održavanja: April
Organizator: Rukometni klub „Železničar“, Sportski centar, Savez sportova opštine Inđija

MAJ

Etno festival

ETNO FESTIVAL
Manifestacija ETNO FESTIVAL održava se krajem maja početak junu, u ulici Vojvode Stepe u pešačkoj zoni. Učestvuju veliki broj izlagača, koji predstavljaju tradicionalnu hranu, piće, suvenire, ručne radove i stare zanate. Uz bogat kulturno-umetnički program, posetioci mogu da pogledaju otvoreno-prodajnu izložbu ručnih radova i suvenira, da probaju tradicionalni sremački doručak, sremačka testa i kolače, kao i da se upoznaju i oprobaju u starim zanatima.
Datum održavanja: Maj
Organizator: Društvo ETNOART iz Inđije i Turistička organizacija Inđije

Majski susreti

MAJSKI SUSRETI

Početkom maja, od 1996. godine, u Inđiji se održavaju „Majski susreti“, jedna od najvećih dečijih manifestacija u oblasti scenskog stvaralaštva. Tokom sedam dana Inđija simbolično predaje deci ključeve grada i pretvara se u grad pozorišta, dečijih radionica i igara za najmlađe. Inđija je tokom festivala grad domaćin deci iz cele Vojvodine.
Datum održavanja: Maj
Organizator: Kulturni centar Inđija

NOĆ MUZEJA

„Noć muzeja“ je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije tokom koje muzeji ostaju otvoreni do kasno u noć (tačnije od šest sati uveče do dva sata ujutru). Zajednički cilj je da ovakav događaj upozna pojedinca sa kulturnim institucijama, ali i da se muzeji i galerije predstave na nešto zabavniji i neuobičajen način. U Inđiji do sada su učestvovali: Opština Inđija, Kulturni centar Inđija i Galerija KućeVojnovića.
Datum održavanja: Maj
Organizator: UPG Noć muzeja

JUN

Moto festival

MOTO FESTIVAL

Svake godine sredinom juna okuplja se veliki broj bajkera iz zemlje i inostranstva na prostoru pored gradskog bazena. Tokom boravka u Inđiji organizuju se
koncerti poznatih rok grupa i već
tradicionalna vožnja bajkera kroz grad.
Datum održavanja: Jun
Organizator: Moto klub Inđija

PROSLAVA GRADSKE SLAVE

Organizacija proslave gradske slave – Silazak Svetog duha na apostole. Kulturni centar Inđije od 2003. godine preuzima organizaciju tradicionalne proslave gradske slave. Organizacijom programa za decu i odrasle (pozorišne predstave, koncerti…) od strane Kulturnog centra, proslava gradske slave Inđije poslednjih godina dobija ozbiljniju programsku koncepciju.
Datum održavanja: Jun
Organizator: Kulturni centar Inđija

AVGUST

Scena fest

SCENA FEST

Nastao krajem devedestih prema uzoru na tadašnji festival Budva Grad teatar (pozorišni, muzički, likovni, književni program na više lokacija u gradu) Scena Fest je i danas centralna manifestacija u oblasti kulturlopštine Inđija, sa svojom sopstvenpm pozorišnom produkcijom i velikim brojem značajnih gostiju festivala.
Datum održavanja: Avgust
Organizator: Kulturni centar Inđija

SEPTEMBAR

MEĐUNARODNI FESTIVAL POEZIJE

U saradnji sa Beogradskim Festivalom Poezije Trgni se! Poezija Inđija je 2008.godine po prvi put bila domaćin brojnih domaćih i stranih pesnika, koji su se predstavili recitovanjem pesama na svojim maternjim jezicima. Program festivala koncipiran je tako da popularizuje poeziju kao jedan od osnovnih umetničkih izraza i da skrene pažnju na neprestano prisustvo poezije u svakodnevnom životu.
Datum održavanja: Septembar
Organizator: Kulturni centar Inđija

OKTOBAR

Dani meda

DANI MEDA
Manifestacija je prodajno-izložbenog karaktera.
Održava se svake godine u Inđiji u oktobru.
Posetiocima se predstavljaju med i pčelinji proizvodi
indijskih pčelara, kao i oprema za pčelarstvo.
Posetioci mogu da probaju sve pčelinje proizvode,
posluže medenjacima i kolačima od meda, kao i da
kupe sve proizvode po promotivnim cenama.

Održavaju se od 2004. godine.
Organizator: Udruženje pčelara ROJ i Turistička
organizacija opštine Inđija

Jazz festival

JAZZ FESTIVAL

Održava se od 2007. godine u saradnji sa Beogradskim Džez festivalom, jednom od najznačajnijih manifestacija te vrste u Evropi; Kulturni centar Inđije je tokom održavanja festivala domaćin mnogobrojnih poznatih džez muzičara iz celog sveta; takođe, inđijska publika tih dana ima prilike da poseti izložbe fotografija i projekcije filmova vezane za džez muziku.
Datum održavanja: Oktobar
Organizator: Kulturni centar Inđija

Ulične trke

ULIČNE TRKE

Tradicionalna atletska manifestacija Uličnih trka, koje se svake godine održavaju u okviru programa proslave Dana oslobođenja Inđije od 1961. godine. Ulične trke okupljaju svake godine veliki broj učesnika u svim kategorijama. Dugogodišnja tradicija i sistematičnost u pristupu predstavljaju najbolju preporuku za budućnost trke, koja iz godine u godinu stiče sve veću afirmaciju i odavno prevazilazi lokalne okvire.

Datum održavanja: Oktobar
Organizator: Železnički atletski klub „Graditelj“, Sportski centar, Savez sportova opštine Inđija

MEMORIJALNI ŠAHOVSKI TURNIR „STOJAN DIVIĆ“

Memorijalni šahovski turnir „Stojan Divić“ održava se
od 2000. godine u Inđiji. Okuplja veliki broj igrača u
dosta jakoj konkurenciji među kojima su velemajstori
i intermajstori.
Datum održavanja: Oktobar
Organizator: Šahovski klub „Inđija-Žitosrem“

NOVEMBAR

Dani italijanskog filma

DANI ITALIJANSKOG FILMA

Manifestacija „Dani italijanskog filma“ u organizaciji Kulturnog centra Inđije, Kluba prijatelja filma Amarkord iz Novog Sada i Kluba Trentini iz Inđije, a u saradnji sa FICC – Federazione Italiana Circoli del Ci nema, Istituto italiano di cultura di Belgrado, Circolo del Cinema di Adria i Circolo Lumiere -Trieste, održava se od 2005. godine i predstavlja publici najznačajnija ostvarenja savremenog italijanskog filma. U organizaciji učestvuje i italijanska nacionalna manjina sa teritorije Opštine Inđija.

Datum održavanja: Novembar
Organizator: Kulturni centar Inđija

SUSRET BIBLIOGRAFA

U spomen na dr Georgija Mihailovića, održava se stručno-naučni skupa posvećen teorijskim i praktičnim aspektima srpske bibliografije. Susreti bibliografa predstavljaju sumu angažovanja Biblioteke da se u stručnim krugovima i široj javnosti istakne suština i značaj bibliografije, kao izvora informacija i pretpostavke bavljenja bilo kojom naučnom disciplinom, a ujedno da apostrofira mesto, ulogu i važnost tog rada sa istorijskog i nacionalnog aspekta. Od 1996. godine na Susretima bibliografa dodeljuje se i nagrada za izuzetna dostignuća u oblasti bibliografije i nosi ime Mitrovdanska povelja.
Datum održavanja: Novembar
Organizator: Narodna biblioteka Dr Đorđe Natošević

Scroll to Top