Senta

Vremenska prognoza:

Senta - Gradska KućaGeografija – Senta se nalazi u severnom delu Srbije, odnosno Autonomne Pokrajine Vojvodine, 42 km južno od srpsko – mađarske granice, na desnoj obali reke Tise.

U opštini koja se prostire na 283, 5 km2 živi 26 000 stanovnika.

Opštini Senta pripadaju četiri sela: Gornji Breg, Bogaraš, Tornjoš i Kevi.

Istorijat grada – Zbog izvrsnih geografskih karakteristika Senta je od davnih vremena naseljeno mesto. Mesto je prvi put pominjano u dokumentu iz 1216. godine, ali tada već kao naseljeno mesto ima svoju crkvu i tranzitno je mesto za prelaz preko reke Tise. Okolina Sente počev od 1224 godine. a sam grad tek kasnije postaje vlasništvo budimskog kaptola. Godine 1475. se u jednom dokumentu pominje kao varošica.

1506. godine se od strane Ladislava II mađarskog kralja proglašava privilegovanim kraljevskim gradom. Dana 11.  septembra 1697 godine Turci kod Sente trpe težak poraz od evropskih hrišćanskih trupa pod vođstvom Eugena Savojskog. Nakon toga postaje vojna krajina, a od 1751. godine je važno naselje privilegovane potiske krunske oblasti. Od 1861. godine postaje grad sa sređenim većem. Krajem 19. veka i početkom 20 veka grad se spektakularno razvija tada se izgrađuje gimnazija, više javnih objekata, moderan kej i prvi gvozdeni most, čime se u principu izgradio  današnji imidž grada.

Gradska kuća – Zgrada izgrađena u secesionom stilu koja gleda na glavni trg je glavna karakteristika panorame grada. Masivni toranj, visok skoro 50 m deluje malo romantično, međutim u ukrasima nosi na sebi znake secesije. Ukrasno stepenište i skupštinska sala su takođe u secesionom stilu. Spektakularniji unutrašnji prostor zgrade je bogato ukrašena galerija u stepeništu, koja sa unikatnim, fascinantnim rešenjima galeriju čini najlepšim delom zgrade. Iz tornja se pruža zadivljujući pogled na grad i njenu okolinu.

Vatrogasni dom

Vatrogasni dom – Zgrada je izgrađena 1903 – 1904. godine na osnovu planova Bele Lajta ( Leitersdorfer ) .

Kasarna je remek delo legure narodnog građevinarstva i mađarske secesije, koju detaljna i fina izrada ukrasnih elemenata čini jednim od najkarakterističnijih objekata u secesionom stilu.

Palata parohije i muzej – Izgrađena je između 1907. i 1909. godine u neobaroknom i neorenesansnom stilu. Arhitektura zgrade je svečana i karakterističan je elemenat glavnog trga U zgradi je smešten gradski muzej, uz koji je dograđena i galerija slika. Muzej je kompleksnog karaktera. u prizemlju goste dočekuje materijal iz paleontologije, arheotegije i lokalne istorije ( senćanska bitka ) , a na spratu etnografska zbirka.

Zavičajna kuća Stevana Sremca – U ovoj kući je 1855. godine rođen Stevan Sremac, eminentan srpski pisac. Kuća je od 2005. godine muzej, u kojem se održava stalna izložba.

Scroll to Top