Zoološki vrt u Jagodini

Vremenska prognoza:

Zoo vrt - JagodinaZoološki vrt u Jagodini jedna je od atraktivnih destinacija u srcu Pomoravlja.

Zoološki vrt  u Jagodini otvoren je 10. 07. 2006. godine i od tada beleži zapaženo interesovanje svih posetilaca bez obzira na udaljenost ili starosni profil istih. Cilj formiranja javnog preduzeća je obogaćivanje turističke ponude grada, stvaranje uređene oaze za građane Jagodine, bliže i dalje okoline, i omogućavanje svima, a pre svega deci i omladini da se upoznaju sa živim primercima svekolikog životinjskog carstva. Pored toga, posvećivanje pažnje flori kroz ukusno uređene parkovske površine zasađene retkim i vrednim biljnim vrstama.

Na raspolaganju vam stoji ljubazno osoblje ( vodiči ) koji na ulazu dočekuju posetioce i vode ih u obilazak vrta, pružajući objašnjenja o životinjama, stanovnicima vrta. Njihove usluge su besplatne.

 

STANOVNICI VRTA

RIBE

Pirane – žive u slatkim vodama Južne Amerike i Afrike. Najproždrljivije slatkovodne grabljive ribe koje se mogu uporediti sa hijenama, napadaju žrtve poput harpija, razdiru je do glave i proždiru.
Akvarijujmske ribice ( oskari, ciklidi, skalari itd. ) – stanovnici Afričkih voda, ostrva Malavi. Žive na kamenitim prostorima, a noću su plen ribe delfin, koja se hrani njima.

GMIZAVCI

Iguana – žive na drveću Amazonije i biljojedi su. Polažu od 25 – 60 jaja, 30 cm duboko u zemlju. Rep im služi za samoodbranu.
Burmanski piton – neotrovne vrste, usuđuju se da napadnu jako velike vrste sisara ( jelene, pse, . . .  ) tako što ih prvo ubiju stezanjem, a kasnije progutaju bez obzira na veličinu.

MAJMUNI

Pavijani ( babuni ) – izuzetno pakosna vrsta, vrlo je jak ( može da ubije i čoveka ili leoparda ) . Po veličini i po načinu hoda liči na psa. Žive haremski.
Belonosi majmuni – takođe žive haremski. Aktivni tokom dana.

KOPITARI I PAPKARI

Lame – žive u Južnoj Americi. Krv ovih životinja sadrži više krvnih zrnaca od bilo koje druge životinje.
Kamile – pustinjski stanovnici izuzetno razvijenog čula sluha i vida. Poznate i pod nazivom “ pustinjske lađe “ jer mogu poneti teret i do 400 kg.
Jeleni evropski i lopatari – Lopatari svake godine dodaju po 2 paroška na rogovima, na osnovu čega se može proceniti starost jelena.
Crnoglave i žutoglave ovce – U trtičnom delu imaju rezervoar masti, pa ih zbog toga nazivaju i “ masnotrtičnim ovcama “ .
Srne, somalijske ovce, berberske ovce.
Kamerunske koze
Eland antilope – su najkrupnije antilope na svetu. Biljojedi su. Najčešći su plen zveri, pa se od njih brane okupljanjem u velike grupe.
Mufloni
Zebre – sličnije magarcu nego konju. Imaju izvanredno oštra čula. Od zveri se hrabro brane ritanjem i ugrizima. Hijene ih ostavljaju na miru.
Patuljasta goveda ( zebci ) – u Indiji svete životinje. Na leđima imaju grbu punu loja.

ZVERI

Bengalski tigrovi – Najkrvoločnija vrsta životinja. Ne znaju ni za kakav strah ( od vatre, vode, čoveka . . . )
Lavovi – Da li zbog grive ili zbog rike, tek , ovu životinju nazivaju carem životinjskog sveta.
Leopardi – mogu da budu i u crnoj varijanti ( panteri ) . .
Jaguari – dosta slični leopardima, ali krupniji.
Vukovi – prelaze duge puteve u potrazi za hranom, te prave velike štete drugoj divljači i domaćim životinjama.
Lisice – otmena, obazriva i pametna životinja. Izuzetno razvijenog čula mirisa, vida i sluha. Na šapama svih lisica nalaze se žlezde kojima one obeležavaju svoj trag, te ih na taj način lovački psi i pronalaze.
Tibetanski medvedi – po dolasku na svet imaju samo 500 – 700 gr, a u toku života dostižu težinu od 300 do 500 kg. Telo mu je srazmerno vitko, a njuška zašiljena. Na grudima imaju belu prugu poput ogrlice, pa ih zato nazivaju “ ogrličarima “ .
Evropski medvedi – svaštojedi su, iako se pretežno hrane biljnom hranom.
Puma – kuguar ili planinski lav, živi u Meksiku i Južnoj Americi. Kada puma napadne, nisu sigurni ni spretni majmuni ni nandu, jer ona vlada kako na visokom drveću tako i na zemlji. Toliko je krvoločna da često lovi ne iz gladi, već da bi žrtvi popila krv.
Šumski ris – najveća evropska mačka. U stanju je da ulovi jelena. Na ušima ima crne čipkice koje mu služe kao čulo sluha. Izuzetno lukava i oprezna životinja i nikada ne gubi prisebnost.
Močvarski ris – na Himalajima su ove životinje primećene na visini od čak 2. 400 metara.

KENGURI

Benetov valabi – na svet dolazi u težini od 20 – ak grama, da bi nakon toga, 9 meseci proveli u torbi.
Parma valabi

OSTALE ŽIVOTINJE

Rakuni – žive u Južnoj Americi u zajednicama. Dešava se da ženke pored svojih mladih doje i tuđe
Jazavci
Lasice
Zečevi
Psi

PTICE

Orlovi mišari – leti polagano ali lako, gotovo nečujno. Veće udaljenosti preleće lebdeći. Pri napadu se ustremljuje pribijajući krila uz telo i šireći ih tek blizu zemlje, dobijajući na ubrzanju.
Sove – noćne ptice grabljivice. oduvek su smatrane tajanstvenim životinjama, zbog svoje noćne aktivnosti, nečujnog leta i sablasnog oglašavanja – huka.
Zebe
Papagaji

Fazani ( dijamantski, platinast, srebrni, zlatni, kraljevski )
Golubovi
Jarebice kamenjarke
Paunovi –
lep i ponosan, u Indiji je sveta i neuporediva ptica. Po glavi, vratu i prednjem delu grudi je divno jarko – plav sa zlatnim i zelenim odsjajem, na leđima zelen, a svako pojedinačno pero ukrašeno je rubom bakarne boje.
Nojevi – žive u pustinjama i stepama Afrike i Južne Azije. Najveća ptica trkačica ( snažne i brze noge nadoknađuju nesposobnost leta ) . Po priči jednog šeika, ova ptica je izgubila sposobnost letenja kada je u ludoj oholosti verovala da će leteći dostići sunce.
Emui – žive u Australiji. Druga po veličini ptica trkačica na svetu. Mužjaci su poznati po tome što pomažu ženkama u brizi za njihovo potomstvo.

 

PRATEĆA PONUDA

SUVENIRNICA

Bogata ponuda najraznovrsnijih suvenira ( od plišanih igračaka do razglednica ) sa znakom Zoološkog vrta.

BUTIK

Moderni modeli sportske opreme sa znakom Zoološkog vrta.

KAFIĆ

Lepo uređen deo u srcu vrta, gde se možete osvežiti, ali i organizovati proslavu dečjeg rođendana.

BRZA HRANA

Na ovom mestu možete dobiti sve vrste sendviča.

KLUB “ TIGAR „

U okviru vrta nalazi se i ekskluzivni restoran “ Tigar „ sa prenoćištem, koji uz široku ponudu domaćih specijaliteta, ljubazno osoblje i živu muziku u večernjim satima, garantuje kvalitetnu uslugu.

VRT

Posebnu draž daje prelepo uređen ambijent po najvišim standardima, sa puno cveća i zelenila, koji pruža utisak oaze prijatne za odmor i relaksaciju.

Scroll to Top