Jagodina

Vremenska prognoza:

JagodinaJagodina se nalazi u centralnom delu Srbije, pored koridora 10, 140 km od Beograda i 100 km od Niša.

U Jagodini živi 83. 000 stanovnika i ona je centar Pomoravskog okruga koji ima 260. 000 stanovnika.

Na putovanju do odabrane destinacije, bar na trenutak zadovoljite vašu radoznalost prema Jagodini, boravkom na jednoj od disperzivnih zona :
– Odmorite se u gradskom parku “ Đurđevo Brdo „ ( prirodna oaza, koja predstavlja izmešteni delić Rajskog vrta u urbanoj sredini sa letnjom pozornicom i amfiteatrom od 1200 mesta )  , pod stoletnim lipama,

– Posetite Zoološki vrt, drugi u Srbiji – doživite vaše detinjstvo,

– Okrepite vaš organizam sportskim aktivnostima u jednom od bazena Aqva parka, prvog u Srbiji.

– Rekreirajte se na nekom od brojnih sportskih terena, u zavisnosti koji sport preferirate,

– Prošetajte arborarijumom Učiteljskog fakulteta ( osnovan 1898. god, kao Jagodinska muška učiteljska škola ) i posetite najstariju crkvu u gradu, pod imenom Sv. Arhangela Mihaila,

– Ili pak, dok učite novu istoriju na Ruskom groblju ( Spomen – kosturnica vojnicima Crvene Armije, njih 1100, koji su pali prilikom oslobođenja Jagodine u Drugom svetskom ratu )  , sa njegovog platoa pogledom spoznajte veličinu potkovičaste ravni uz reku Veliku Moravu, na kojoj je lociran grad Jagodina, na 116 metara nadmorske visine, a pred kojim se pruža pogled na Kučajske i obronke Homoljskih planina.

Možete otići do manastira Jošanica ( ktitor manastira se ne zna pouzdano, jer je po narodnoj tradiciji ktitor knez Lazar, a po istorijskim spisima vojvoda Jakša “ Dioba Jakšića“ ) , jedinstvenog na teritoriji grada Jagodine, datovanog iz XIV veka, a kod tamošnjih vodenica doručkovati “ čobanski zalogaj “ .

Povratkom u gradsko jezgro, uz bogatu gastronomsku ponudu u nekom od mnogobrojnih restorana, uz piće sa lokalnim geografskim obeležjem, po podne možete “ isprazniti “ u dijalogu sa istorijom u likovima voštanih figura, postavljenih u broju od 28 eksponata. Muzej voštanih figura, prvi u Srbiji, šesti u Evropi, 121. u svetu, radi od 09 – 21 čas, kao i Zavičajni muzej ( osnovan 1954. god. , je regionalna ustanova, čiji je rad profilisan u 5 tematskih odeljenja : Prirodnjačko, Arheološko, Istorijsko, Umetničko i Etnološko. Među eksponatima stalne postavke je i svetski poznata neolitska statueta Majka sa detetom )  i Muzej naivnih umetnosti ( osnovan 1960. godine je jedinstvena ustanova specijalizovana za sakupljanje, čuvanje, zaštitu, proučvanje, izlaganje i publikovanje dela naivne umetnosti. Od 1994. god. muzejska zbirka je međunarodnog karaktera ) .

Scroll to Top