Lov i ribolov u Somborskoj opštini

JelenŠume somborske opštine spadaju među najzanimljivije lovačke lokacije u Vojvodini, odnosno Srbiji. Pojedinačan ili grupni lov, u močvarnim lii suvim šumama, ili možda kilometrima dug otvoreni lov na nepreglednim vojvođanskim njivama i pustarama. Od krupne divljači lovi se jelen, divlja svinja, muflon, jelen kopitar, srna i štetočina lisica. Najznačajnija sitna divljač je zec, a od pernate divljači fazan, prepelica i divlje patke.
U ovom lovištu, odstreljen je kapitalni jelen  sa  trofejnom  vrednošću  248, 55 CIC poena koji je 20 godina bio svetski prvak. Obezbeđeni su svi   potrebni uslovi za uspešan i kvalitetan lov.

“ Vojvodina šume „

Veliki kompleks ritskih šuma u priobalju Dunava predstavlja idealan teren za razvoj i opstanak velikog broja vrsta dlakave i pernate divljači. Od krupne divljači gaje se i love: jelen, divlja svinja, muflon, jelen kopitar i srna. Najznačajnija sitna divljač je zec, a od pernate divljači tu su: fazan, prepelica i divlje patke. Šumsko gazdinstvo “ Sombor “ organizuje pojedinačni ili grupni lov na divlje svinje i nudi niz pratećih usluga: obezbeđivanje pratioca u lovu, vožnju fijakerom po želji, smeštaj za pse …  Nudi se kompletna administrativna i carinska regulativa. Garantujemo uspešne i atraktivne lovne dane. Obezbeđujemo reprezentativne smeštajne objekte.

Lovište “ Kozara “

Jedno je od najpoželjnijih lovišta na svetu. Nalazi se u blizini Sombora, uz levu obalu Dunava, na tromeđi Srbije, Mađarske i Hrvatske. Zauzima površinu od 11. 764 ha. Bogato je jelenskom divljači, divljom svinjom, srnećom divljači. U ovom lovištu, odstreljen je kapitalni jelen sa trofejnom vrednošću 248, 55 CIC poena koji je 20 godina bio svetski prvak.

 

Lov na barske ptice na Dunavu

I lov na barske ptice na Dunavu je nezaboravno iskustvo; ide se u lov u decembru ili januaru, kada se Vojvodina nalazi u ogromnoj stezi leda. Izgrađene su četiri kolibe ( kolibe za močvarno tlo )  za smeštaj tri lovca. Prelet raznih barskih ptica, kao što su: šiljorepa patka, divlji plovan, crna patka, barska šljuka, utva, divlja guska …  Za apsolutno izvanredan lov, Gazdinstvo “ Re di Quaglie “ stavlja na raspolaganje udoban čamac, sa kabinom koja se greje.

 

Lov na autohtone vrste i stanarice

Poljoprivredne mašine neprekidno rade na nepreglednim žitnim poljima Vojvodine, ostavljajući iza sebe isečenu kukuruzovinu i prosuto zrnevlje – omiljenu hranu jarebica, fazana i drugih vrsta ptica stanarica. Lovi se od od polovine oktobra do kraja decembra.

 

Lov na kopitare

Čarobne vojvođanske šume uz obalu velike reke su stanište dunavskog jelena, veoma cenjenog u celom svetu. Prekrasni primerci sa veoma traženim i prelepim trofejima, krstare u velikom broju po ovim divnim šumama u čarobnom okruženju. U ovdašnjim lovištima mogu se sresti i mnogobrojni srndaći, mufloni, jeleni lopatari i divlje svinje.

RibolovSomborska opština je izuzetno bogata ribolovnim terenima. Do svih pecaroških pozicija u Somborskoj opštini se lako dolazi. Ribolovački tereni se nalaze u krugu od dvadesetak kilometara. Na svim vodama postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca i opreme kao i usluga ribolovačkog vodiča koji će Vam otkriti sve lepote i tajne ribolovnih terena somborske opštine. Za sve ove vode potrebna je dozvola za sportski ribolov ( posebno za područje Gornje Podunavlje, a posebno za kanalsku mrežu ) . Dozvole se mogu kupiti u bilo kom klubu sportskih ribolovaca u Somboru ili okolnim mestima.
Dunav

Na Dunavu postoje brojna dobra mesta za ribolov: zimovnik kod Kenđije, obala uz veliku Bezdansku čardu sve do carine, čuveni kamen “ Rajter “ . Vredna pomena su i naselja Daraži fok, Dondo, Šarkanjoš, Korlatoš, Baračka, Baste, Štale, monoštorski rukavac … Lovi se: šaran, som, smuđ, štuka, bucov, mrena, jaz, kečiga, amur, tolstolobik, deverika, bela riba.

 

Bajski kanal

Teče pored Ваčkog Brega, Koluta sve do Bezdana, gde se uliva u Veliki Bački kanal. Najpoznatiji tereni za ribolov su “ Šifra “ nadomak Bezdana, kao i okolina Bačkog Brega. Lovi se: štuka, som, smuđ, kapitalni primerci šarana i basa.

 

Veliki bački kanal – Kišov kanal

Nastaje kod Bezdana ustavom na Dunavu i protiče pored Bačkog Monoštora, Sombora i Kljajićeva. Lovi se: amur, šaran, štuka i bas, crvenperka, bodorka, deverika, babuška i terpan.

 

Kanal Dunav – Tisa – Dunav

Nastaje kod Bezdana gde je i prva dobra lokacija za ribolov, kod same brane ( ustave ) . Daljim tokom se kanal pruža prema Bačkom Monoštoru, pa uz atare somborskog prigradskog naselja Bukovac do popularne “ prigrevačke tromeđe “ . Lovi se: kapitalni šaran, amur, som, štuka, smuđ, bucov, babuška.

Čonopljansko jezero

Pecaroški dragulj udaljen petnaestak kilometara od Sombora, kod sela Čonoplja. Ribolov je moguć sa obale i iz čamaca koji se mogu iznajmiti na licu mesta. Potrebna je posebna dozvola koju izdaje lokalno udruženje sportskih ribolovaca “ Šaran “ . Lovi se: som, štuka, šaran, amur, babuška, smuđ i tolstolobik.

 

Mrtva Baračka

Nalazi se na putu od Bezdana prema Dunavu. Vodena površina je pokrivena tepihom belog lokvanja. Na samoj obali se nalazi Ekološka učionica “ Baračka “ u kojoj se mogu iznajmiti Čamci. Lovi se: šaran, babuška, amur, terpan, štuka i bas.

Monoštorski rit

Polazeći od Monoštora poznati su ribolovni tereni “ Baste „, “ Duga bara “ i “ Štale “ …  Zimi, monoštorski rit pruža izuzetan doživljaj u lovu štuke i smuđa kroz rupe u ledu “ oduške “ . Ipak, najzanimljivije je iz čamca, koji je moguće iznajmiti na nekoliko mesta. Lovi se: šaran, amur, som, smuđ, štuka, bas, bucov, babuška, linjak.

Scroll to Top