Spomen – kompleks Kadinjača

Spomen kompleks KadinjačaMeđu spomenicima u okolini Užica posebno se ističe memorijalni kompleks na Kadinjači ( 14 km zapadno od Užica ) . Spomenik je posvećen borcima užičkog Radničkog bataljona, Posavcima i Orašanima koji su se žrtvovali 29. novembra 1941.godine štiteći odstupnicu glavnini partizanskih snaga iz Užica ka Sandžaku.

U znak sećanja na otpor branilaca Užica, 1952. godine otkriven je Spomenik – piramida pod kojim se nalazi kosturnica u kojoj su smešteni posmrtni ostaci većine boraca izginulih na Kadinjači. 0 ovom značajnom događaju naše istorije svedoče i stihovi Slavka Vukosavljevića :

“ Ko te Užice ne bi voleo i bol i radost bio si grade,
i ko bi tebe sad preboleo bunom zasejan crveni sade.
Rođena zemljo, je si li znala, tu je poginuo bataljon ceo,
Crvena krv je procvetala, kroz snežni pokrov, hladan i beo.“

Godine 1979. otkriven je novi spomenički kompleks, kada je Radnički bataljon odlikovan Ordenom narodnog heroja. U autentičnom prostoru bitke na Kadinjači idejno rešenje monumentalne spomeničke kompozicije i zgrade Spomen – dom dali su vajar Miodrag Živković i inženjer arhitekture Aleksandar Đokić iz Beograda.

U sklopu spomeničkog kompleksa, koji se prostire na površini od 15 ha, nalazi se Spomen – dom namenjen prihvatu posetilaca radi pružanja informacija o spomeniku i borbi na Kadinjači. U zgradi Spomen – doma smeštena je stalna izložbena postavka “ Radnički bataljon i borba na Kadinjači “ na prostoru od oko 150 m, sa preko 300 izloženih eksponata. U jednoj od izložbenih sala smeštena je postavka “ Užički kraj u NATO agresiji na SR Jugoslaviju“.

Scroll to Top