Sićevačka Klisura

Sićevačka KlisuraNa međunardnom putnom pravcu ( E 80 ) Niš – Sofija, na 16. kilometru od Niša, počinje Sićevačka klisura, gde je priroda u svojoj viševekovnoj inspiraciji stvorila pravu izložbu skulptura u prirodi.

O klisuri se saznalo nešto više tek po izgradnji železničke pruge 1887. godine. Na ovom lokalitetu se nalazi oko dvadesetak crkvenih objekata, a spomenućemo samo neke: Manastir Sveta Petka Iverica u Ostrovici, gde je kralj Aleksandar Obrenović podigao crkvu 1898. godine, manastir Sv.Bogorodice sagrađen 1644.godine u podnožju brda Kusače i crkva Sv.Proroka Ilije u samom selu Sićevu.

Iznad klisure, na desnoj obali Nišave, smešteno je živopisno selo Sićevo. Tu se svake godine održavaju Književna iLikovna kolonija, koju je još daleke 7905. godine osnovala slikarka Nadežda Petrović.

U neposrednoj blizini sela, je Hotel “ Sićevo „ kapaciteta 72 sobe i četiri apartmana, sa sportsko – rekreativnim terenima za rukomet, odbojku i košarku.

Venci okolnih planina, na severu Svrljiške a na jugu Suve planine, pravi su izbor za planinarenje, alpinizam i paraglajding. Paraglajding staza Sićevo je najbolji teren na Balkanu po klimatskim i orografskim uslovima. Osim toga, ovo područje idealno je za lov, ribolov i kajakaštvo.

U Sićevačkoj klisuri je registrovano 68 endemskih biljaka,a zaštićene su Saliva officinalis ( žalfija ) i mnoge druge, manje poznate.

Fauna je raznovrsna, ali i ugrožena. Među 32 vrste ptica, veomo retke su suri orao i beloglavi sup.

Ovaj region poznat je po proizvodnji vina i rakije. Ljubazni domaćini dočekaće vas otvorena srca i uz obavezno posluženje vinom i rakijom.

1 thought on “Sićevačka Klisura”

  1. Jozo Pišković

    Odmah da Vam kažem, čuo sam za Vašu koloniju. I ja se bavim slikarstvom u tehnici suhog pastela i nešto i u akvarelu. Moje slike možete pogledati na mojem blogu: http://www.jozop.blogspot.com Dosta idem po likovnim kolonijama a možda jednog dana i tu dođem ako budem ikada i pozvan…Lijep pozdrav!

Zatvoreno za komentare.

Scroll to Top
Scroll to Top