Sićevačka Klisura

Sićevačka KlisuraNa međunardnom putnom pravcu ( E 80 ) Niš – Sofija, na 16. kilometru od Niša, počinje Sićevačka klisura, gde je priroda u svojoj viševekovnoj inspiraciji stvorila pravu izložbu skulptura u prirodi.

O klisuri se saznalo nešto više tek po izgradnji železničke pruge 1887. godine. Na ovom lokalitetu se nalazi oko dvadesetak crkvenih objekata, a spomenućemo samo neke: Manastir Sveta Petka Iverica u Ostrovici, gde je kralj Aleksandar Obrenović podigao crkvu 1898. godine, manastir Sv.Bogorodice sagrađen 1644.godine u podnožju brda Kusače i crkva Sv.Proroka Ilije u samom selu Sićevu.

Iznad klisure, na desnoj obali Nišave, smešteno je živopisno selo Sićevo. Tu se svake godine održavaju Književna i Likovna kolonija, koju je još daleke 7905. godine osnovala slikarka Nadežda Petrović.

U neposrednoj blizini sela, je Hotel “ Sićevo „ kapaciteta 72 sobe i četiri apartmana, sa sportsko – rekreativnim terenima za rukomet, odbojku i košarku.

Venci okolnih planina, na severu Svrljiške a na jugu Suve planine, pravi su izbor za planinarenje, alpinizam i paraglajding. Paraglajding staza Sićevo je najbolji teren na Balkanu po klimatskim i orografskim uslovima. Osim toga, ovo područje idealno je za lov, ribolov i kajakaštvo.

U Sićevačkoj klisuri je registrovano 68 endemskih biljaka,a zaštićene su Saliva officinalis ( žalfija ) i mnoge druge, manje poznate.

Fauna je raznovrsna, ali i ugrožena. Među 32 vrste ptica, veomo retke su suri orao i beloglavi sup.

Ovaj region poznat je po proizvodnji vina i rakije. Ljubazni domaćini dočekaće vas otvorena srca i uz obavezno posluženje vinom i rakijom.

1 thought on “Sićevačka Klisura”

  1. Odmah da Vam kažem, čuo sam za Vašu koloniju. I ja se bavim slikarstvom u tehnici suhog pastela i nešto i u akvarelu. Moje slike možete pogledati na mojem blogu: http://www.jozop.blogspot.com Dosta idem po likovnim kolonijama a možda jednog dana i tu dođem ako budem ikada i pozvan…Lijep pozdrav!

Затворено за коментаре.

Scroll to Top