Niška Banja

Niška BanjaNa desetak kilometara od Niša, ispod šumovitog Koritnika, ogranka Suve planine, na nadmorskoj visini od 248 metara, nalazi se Niška Banja, jedna od najstarijih u Evropi.

Lekovita svojstva njenih voda bila su poznata još u vreme rimskih naseobina, pre više od 2000 godina. Banja je smeštena na jezeru termalne vode, u blizini tzv. “ carigradskog druma “ koji spaja Istok i Zapad.

Niška Banja je prirodno lečilište bogato termomineralnim izvorima vode i prirodnim mineralnim blatom. Zaštićena je od vetrova, okružena zelenilom, ima umereno – kontinentalnu klimu sa prijatnim letima i blagim zimama.

Lekovita voda izvire na četri glavna izvora sa temperaturom od36 do 38 C.

 

Blagotvorna dejstva Niške Banje dokazana su u lečenju i rehabilitaciji:

• bolesti lokomotornog aparata

• kardiovaskularnih bolesti

• rehabilitaciji bolesnika posle ugrađivanja endoproteze kuka i kolena

• posttraumatska stanja

• stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona

Institut Niška Banja je zdravstvena i naučno – istraživačka ustanova iz oblasti reumatologije, kardiologije, specijalizovane rehabilitacije, fizikalne medicine i ortopedije.

Institut ima tri stacionara: Radon, Terme i Zelengora, sa ukupnim smeštajnim kapacitetom od 560 postelja.

Svaki  stacionar pored smeštajnog  dela, poseduje i terapijski blok sa hidro, peloido, kinezi i elektro terapijom, zatim restoran, kafe bar, fitnes centar, bazen, saunu, savremeni kozmetički salon i druge sadržaje. Stacionar Radon ima amfiteatar i kongresnu salu, kapaciteta 350 sedišta sa pratećom tehničkom opremom, koja omogućava organizovanje svih vrsta kongresa i drugih skupova.

 

Kratak Istorijat :

Niška Banja, sudeći po arheološkim nalazištima, bila je naselje još u bronzano doba. Njen razvoj vezuje se za period vladavine Rimljana, počev od II veka, a u vreme Cara Konstantina, rođenog u Naissusu, njen razvoj je znatniji. Lekovita voda je sprovedena olovnim cevima do carske palate u obližnjoj Mediani.

Ranohrišćanska grobnica otkrivena je 1972.godine prilikom izgradnje stacionara Radon. Arhitektonski oblici svrstavaju je u sakralne objekte iz perioda IV – VI veka.

 

Niška Banja je sve poznatija i kao mesto za pripreme i takmičenje u raznim sportovima. Hipodrom, teniski tereni, tereni za veliki i mali fudbal, rukomet, odbojka i streljana – najčešća su mesta atraktivnih sportskih utakmica.

Poslednjih nekoliko godina, Banja je mesto održavanja međunarodnih takmičenja u paraglajdningu, čiji takmičari startuju sa obronaka prelepog Koritnika, kruže nad Niškom Banjom i spuštaju se u njeno podnožje.

Niška Banja ima umetničku galeriju i letnju pozornicu. U periodu letnje sezone otvoreni amfiteatar, plato kod fontane i venjak u parku postaju stecište brojnih kulturnih događaja. Manifestacija Dani žalfije, Etno stvaralaštvo su svojevrsna atrakcija kulturno – sportskog leta koje traje od juna do septembra. Posebno je živo na dan Svetog Ilije, 2. avgusta, kada se održava čuveni svetoilijski sabor.

2 thoughts on “Niška Banja”

Затворено за коментаре.

Scroll to Top