Muzej Rudarstva i metalurgije

Vremenska prognoza:

likovna kolonija-bakarMuzej rudarstva i metalurgije predstavlja savremenu, moderno opremljenu i muzeološki kompleksnu ustanovu. Osnovu Muzeja čini fond od preko 20 000 eksponata, razvrstanih kroz arheološku, etnološku, istorijsku, umetničku, tehničku i minerolosku zbirku. Muzejski fondovi i zbirke hronološki obuhvataju period od 4 500 god. p. n. e. do kraja 20. veka nove ere. Posebnu pažnju zavređuju kamene i koštane alatke, amfore i pitosi, žrtvenici iz Rudne glave i Zlotske pećine, antičke alatke, figurine i nakit iz Krivelja, Klokočevca, Brodice i sa Kraku lu Joredana, srednjevekovni nakit, keramika i novac iz Brestovca, Lazareve pećine i rudarska oprema iz Novog brda . . .

Stalne izložbene postavke: “ Razvoj rudarstva i metalurgije od praistorije do danas „ u prostorima Muzeja, jedinstveni Park muzej sa rudarsko – metalurško – mašinskom opremom iz 20. veka na površini od 4, 5 ha u centru grada.

Angažovanjem Muzeja u Boru, sistematski je istraženo arheološko nalazište u Lazarevoj pećini i praistorijski lokaliteti na teritoriji opštine.

Scroll to Top