Ljubičevske konjičke igre

Seča sabljom

Tradicionalana turističko – sportska manifestacija  “ Ljubičevske konjičke igre „ , od 1964. godine, održava se svake godine prvog vikenda u septembru.

Na prekretnici leta i jeseni, Požarevac i njegova okolina postaju centar konjičkog sporta i konjičkih veština. U gradu vlada pravo karnevalsko raspoloženje, sastaju se moderni vitezovi, ljudi od sedla i mamuza.
Zajašu svoje četvoronoge lepotane i podele megdan na požarevačkom hipodromu.

Svake godine Igre se obogaćuju novim i sve interesantnijim detaljima i programima. Pored kasača, galopera, preskakanja prepona i dresure, tu su i tradicionalne atrakcije: ljubičevski višeboj, voltižovanje dece – početne vežbe u savlađivanju konjičkih veština dece od dve do sedam godina, izložba sitnih životinja i izložba konja.

Ljubičevske konjičke igre počivaju na tradiciji ergele Ljubičevo koja je jedna od najstarijih ergela u Srbiji. Prema podacima turskog teftera, popisa područja Braničeva objavljenog 1467. godine u ljubičevskom ataru, u selu Derbendžinsko, organizovano su se gajila grla na ergelski način za potrebe vojske.

Pretpostavlja se i da je ergela nastala iz materinske ljubavi kneginje Ljubice za najstarijeg sina Milana, koji je često bio bolestan, želeći da stvori prebivalište daleko od gradske prašine. Tako je knjaz Miloš naredio da se čitav put od imanja do Požarevca zasadi hrastovima. Podignut je konak i nekoliko štala u kojima je knjaz držao svoje konje. To svoje imanje je poklonio državi na kome je nastala ergela. Ime Ljubičevu je dao knez Mihailo, u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu, suprugu knjaza Miloša.

Turistička organizacija Požarevca, kao nosilac marketing koncepcije Igara, zajedno sa gradom, ergelom Ljubičevo i konjičkim društvom “ Knez Mihailo “ nastoji da iz godine u godinu dovede što veći broj takmičara iz evropskih zemalja. Promoviše Igre, ne samo zbog sportskog sadržaja, već kao jednu multidisciplinarnu manifestaciju koja uključuje veoma značajan segment ukupne turističke ponude Požarevca.

Svečano otvaranje i defile učesnika Igara kreće ulicama grada Požarevca. Tom prilikom se svečano položi zakletva kojom se učesnici obavezuju da će se nadmetati viteški i sportski.

Voltižovanje dece

Ljubičevski višeboj se izdvaja po originalnosti, lepoti i dinamičnosti. To je jedinstveno nadmetanje hrabrih momaka na odabranim konjima u pet tradicionalnih disciplina.

Gađanje topuzom – zadatak takmičara je da rastojanje od 50m pređu za najviše pet sekundi i izvrše gađanje topuzom u gong. Topuz se izbacuje zamahivanjem preko glave. Bočno rastojanje takmičara je 3m .

Gađanje strelom – takmičari rastojanje od 58m prelaze za maksimalno vreme od 5, 5 sekundi i gađaju u postavljenu metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći samo ako vrh strele dodirne i zabode se u metu.

Kurirsko jahanje – takmičari u što kraćem vremenu na rastojanju od 100m u odlasku i povratku predaju i primaju poruku. Obavezni su da se vrate na konju i sa kurirskom torbicom koja pri odlasku i povratku mora da bude dijagonalno prebačena preko ramena.

Gađanje kopljem – takmičari su obavezni da u ovoj disciplini rastojanje od 50 m pređu za najviše pet sekundi i gađaju u metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći ako vrh koplja ostavi trag ili se zabode u metu.

Seča sabljom – takmičar treba da pređe rastojanje od 68m za najviše sedam sekundi i izvrši skidanje figure glave sa postolja, seču duleka na postolju, probijanje mete prečnika 30 cm postavljene na tlu. Sablja se drži ispred tela, a seča se vrši odozgo.

U svakoj od disciplina takmičari osvajaju bodove, a poseban sudijski žiri za pobednika proglašava takmičara sa najviše osvojenih bodova kome pripada titula Viteza Ljubičeva, crveni viteški plašt i sablja. Sablja je unikatna, posebno skovana za viteza Ljubičevskih konjičkih igara i svaki novi pobednik višeboja dobija je od svog prethodnika i s ponosom je čuva do sledećih Ljubičevskih konjičkih igara. Sablja ima ugraviran viteški moto :

“ Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti “

Voltižovanje dece
– početne vežbe u savlađivanju konjičkih veština. Deca stara od 2 do 8 godina ih izvode uz pomoć svojih trenera, a smisao vežbi je u privikavanju na konja, održavanje ravnoteže.

Kasačka trka

Kasačka trka predstavlja trku u kojoj takmičar vozi grlo upregnuto u sulke.
U kasačkom delu programa izdvaja se trka „ Knez Mihailo „, u kojoj je najviše puta trofej osvajala štala “ Sport line “ grlo Merrie Victory – petostruki pobednik.

Daljinsko jahanje (endurance) predstavlja ispit izdržljivosti grla i jahača. Dužina staze koja treba da se pređe iznosi 60km. Start i cilj trke je na hipodromu.
Utakmica u preskakanju prepona – je disciplina gde svaka srušena prepreka (prepona) prati odbijanje poena. U preskakanju prepona dolazi do izražaja umešnost i strpljenje takmičara u slučaju da konj  “ neće da sluša“ .

Galopska trka – „ Kup Ljubičeva “ predstavlja glavnu trku u kojoj startuju najbolja grla gde takmičar jašući grlo velikom brzinom stiže do cilja. U ovom nadmetanju najuspešnije grlo je bio zobnatički “ Kazanova „, sa četiri trijumfa. Dve trke su posvećene Milivoju Živanoviću i Blagoju Uroševiću, najmlađa dvogrla grla i trogoci vode okršaj u odvojenim trkama „ Kostolac “ i „ Braničevo „.

Scroll to Top