Poganovski manastir

Sadržaj:

Add a header to begin generating the table of contents

  • Opština: Dimitrovgrad

  Vremenska prognoza:

  Manastir PoganovoManastir Sveti Jovan Bogoslov ( Poganovski manastir ) , smešten je u prelepoj dolini reke Jerme kod sela Poganovo, između Odorovačkog i Vlaškog ždrela.

  Zbog izuzetne lepote već vekovima je predmet interesovanja ljubitelja kulturno – istorijskih spomenika, ljubitelja prirode i izletnika sa naših prostora i šire.

  Udaljen je desetak kilometara od auto – puta Niš – Sofija, uz dolinu reke Jerme, putem koji je pre četrdesetak godina zamenio trasu nekadašnje uskotračne železnice.

  Izgrađen je krajem XIV, a oslikan krajem XVveka. Zahvaljujući svom nepristupačnom položaju ( sve do 1972. godine, klanci Jerme su bili potpuno neprolazni ) ostao je kroz vekove relativno neoštećen od ruku raznih osvajača. Pre tridesetak godina izvršena je sveobuhvatna rekonstrukcija i restauracija.

  U krugovima vizantologa, Poganovski manastir je čuven zbog svojih fresaka i ikona. Manastir je pod zaštitom države od 1949. godine, a nalazi se i na listi svetske kulturne baštine od 1979. godine, kao kulturno dobro od posebnog značaja.

  Scroll to Top