Manastir Nikolje

Vremenska prognoza:

Manastir Nikolje

Manastir Nikolje, najstarija crkva među Ovčarsko – Kablarskim manastirima, podignut je na padinama Kablara, na levoj obali Zapadne Morave.
Na osnovu arhitektonskih karakteristika, pretpostavlja se da potiče iz srednjeg veka, najverovatnije s kraja XV, odnosno početka XVI veka.
Za istraživanje prošlosti manastira Nikolje od neprocenjive su važnosti zapisi o njemu, njegovoj istoriji i znamenitim starešinama manastira. Najznačajniji je i najstariji rukopis pisan na pergamentu i to je čuveno Nikoljsko jevanđelje.
Ikonografiju karakterišu prikazi Velikih praznika, nekoliko scena iz ciklusa stradanja Hristovih i drugih svetitelja. Najvrednija ikona u riznici manastira Nikolje je Bogorodica Strasna.
U riznici manastira Nikolje čuva se najznačajnija rukopisana knjiga u srpskoj kulturi napisana početkom XVII veka, Karansko jevanđelje.
Arhitektura crkve manastira Nikolje je skromna, međutim ovo je jedini manastir u klisuri koji je ostao sačuvan u svom arhitektonskom obliku još iz srednjeg veka, što mu daje posebnu važnost i značaj.

Scroll to Top