Banja Gornja Trepča

Vremenska prognoza:

Atomska Banja - StacionarBanja Gornja Тгерčа nalazi se u jugozapadnoj Šumadiji, na padinama planina Vujan i Bukovik.

Saobraćajno je dobro povezana putnim pravcima do svih većih gradova u Srbiji. Od Čačka je udaljena 18 km, Beograda 159 km, Gornjeg Milanovca 9 km, a od Ibarske magistrale 8, 5 km.

 

 

RELJEF I KLIMA

Geografski položaj Gornje Trepče je uslovio umereno – kontinentalnu klimu, što sa nadmorskom visinom od 460 m ovu banju svrstava među vazdušne banje u Srbiji. Prostrani šumski kompleksi u okruženju uz strujanje svežeg vazduha, veoma blagotvorno i okrepljujuće deluju na organizam. Klima koja sa malim kolebanjima godišnje temperature, ima veoma povoljan uticaj na formiranje raznovrsnih biljnih vrsta. Takav prirodni ambijent idealan je za oporavak i relaksaciju organizma. Prosečna temperatura vazduha u letnjim mesecima je 20 stepeni, a maksimalne ne prelaze 30 stepeni. Umerena vlažnost vazduha, intezitet oblačnosti i sunčevog zračenja, kao i brzina vetrova sa severa i severozapada ne utiču bitno na promenu vremena. Ovo podneblje karakterišu nešto toplije jeseni u odnosu na prolećne mesece.
Umerena dnevna temperatura, sa svežim noćima uz strujanje čistog planinskog vazduha, sa lekovitom mineralnom vodom prirodne su atraktivnosti koje doprinose oporavku i ozdravljenju.

 

OSOBINE I HEMIJSKI SASTAV VODE

Atomska BanjaKarateristike termomineralne vode:
suvi ostatak: 336-360 mg/ l
temperatura vode: 30,5 °C
hemijski sastav: kalijum, kalcijum, natrijum, hlor, barijum, gvožđe, srebro, mangan, aluminijum, olovo, nikl,bakar, sumpor i dr.
sadrži neke veoma retke elemente kao što su: cezijum, rubidijum, stroncijum, litijum, kobalt, vanadijum, titan,uran, radon i radijum.
Ph vrednost: 7, 4 – 7, 5
Maksimalan sadržaj radona: 3, 3 – 7, 7 Manheovih jedinica

Zahvaljujući optimalnom sadržaju nabrojanih retkih elemenata, Gornja Trepča je dobila naziv Atomska banja.

Termalne vode banje Gornja Trepča sadrže u većoj koncentraciji mineralne sastojke i poseduju fizička svojstva koja se koriste u terapijske svrhe. Zbog toga su pokreti u termalnoj vodi lakše izvodljivi ( hidrokinezi terapija ) , pa se mogu izvršiti pokreti zglobom, koji su izvan vode, zbog slabosti mišića, ili zbog jakog bola praktično neizvodljivi. Pod uticajem hidrokinezi terapije aktiviraju se nervni procesi, stimuliše se kardiovaskularni i respiratorni sistem, poboljšava se cirkulacija i metabolizam. U ovoj banji je prvi put u termalnim vodama otkriven cezijum. Termalne vode ove banje sadrže retke mikro elemente koji su poznati po aktivnom biološkom dejstvu na čovečji organizam, a njena velika komparativna prednost je u tome što mali broj termomineralnih izvora u Srbiji ima radioaktivna svojstva. Veoma je srećna okolnost da su odnosi elemenata u termalnim izvorima vrlo povoljni i da je radioaktivnost mala ( visok nivo radioaktivnosti štetno utiče na ljudski organizam ) . Verovatno da se u povoljnom odnosu elemenata u termomineralnim vodama i krije tajna ozdravljenja mnogih koji su se u ovoj banji lečili.

Najveći prirodni resurs ove banje je mineralna voda koja se koristi u terapiji i lečenju. Medicinska rehabilitacija odvija se u hidroterapijskom bloku, koji je opremljen savremenim uređajima za dijagnostiku i lečenje. Lekari specijalisti iz oblasti neurologije, reumatologije, fizikalne medicine, interne medicine i ostalo medicinsko osoblje, uz kontinuiranu obuku nastoje da svojom stručnošću zadovolje sve potrebe pacijenata. Uz blagotvorno dejstvo vode, pod nadzorom doktora specijalista, u ovoj banji se postižu izuzetni rezultati u pružanju zdravstvenih usluga. Ovo je jedinstvena banja u svetu koja pomaže obolelima od multiple skleroze u procesu zaustavljanja bolesti i izvesnom oporavku.

Pored standardnih, obavljaju se i pregledi iz oblasti vaskularne hirurgije, neurologije, ortopedije. Tokom
godine u banji se organizuju i stručni skupovi i seminari na kojima se prezentuju nove metode u lečenju i
dostignuća u medicinskoj rehabilitaciji.

 

INDIKACIJE ZA LEČENJE

REUMATSKE BOLESTI
Hronični imflamatorni reumatizam
– Bahterevljeva bolest
– Reumatoidni artritis

Degenerativni reumatizam
– artroze zglobova
– spondiloze i spondiloatroze
– diskopatije

Ekstraartikularni reumatizam
– miofibrozitis
– fibrozitis, pankulitis, tendinitis, burzitis i psihogeni reumatizam

Metaboličke reumatske bolesti
– giht

BOLESTI GASTROINESTINALNOG TRAKTA
– hronični gastritis i i duodenitisi
– ulkusna bolest želuca i duodenuma

NEUROPSIHIJATRIJSKE BOLESTI
– multipla skleroza
– stanje posle preležanog mijelitisa i encefalomijelitisa
– adhezivni spinalniiarahnitis
– posttraumatske mijelopatije
– cerebralna paraliza, mono i polineuritisi
– neuroze, neurastenije, distonije i depresivna stanja

OBOLJENJA PERIFERNIH KRVNIH SUDOVA
– hronična oboljenja arterijskog perifernog krvotoka
– hronični edemi venskog porekla

 

Atomska banja – Gornja Trepča ima još jednu prednost u odnosu na druge banje, a to je da gosti sa kardiovaskularnim oboljenjima mogu koristiti tretmane bez kontraindikacija.

Balneo – fizikalni tretman obuhvata:

1. Balneo terapiju
– kupanje u bazenu
– kupanje u kadi
– hidromasažu

2. Fizikalnu terapiju
– kineziterapiju
– manuelnu masažu
– elektroterapiju

1. Laseroterapiju
2. Magnetoterapiju
3. Interferentne struje
4. Dijadinamične struje
5. Elektroforezu
6. Ultrazvučnu masažu
7. Subakvalni ultrazvuk
8. KTD
9. Stabilna galvanizacija
10. Tens
11. Svetlosna terapija
12. Vaskulator

Scroll to Top