Evroregion “ Stara Planina „

Sadržaj:

Add a header to begin generating the table of contents

Vremenska prognoza:

Stara planinaEvroregion “ Stara Planina „ predstavlja zajednicu 7 bugarskih opština – Godeč, Berkovica, Vršec, Georgi Damjanovo, Čiprovci, Čuprene, Belogradčik i 4 srpske opštine – Dimitrovgrad, Pirot, Knjaževac, Zaječar. Ustanovljen 20.06.2006. godine na osnovu okvirnog sporazuma, on je mreža pravnih lica sa obe strane granice, zastupljenih kroz Regionalno udruženje za razvoj turizma “ Severozapadni Balkan “ iz Bugarske i Udruženje za razvoj regije Stare Planine iz Srbije. Obuhvata teritoriju zajedničke površine od 4000 km2 i ukupno 200.000 stanovnika.

 

Misija:

Organizacija radi na utvrđivanju i podršci dobrosusedstva i saradnje, na obostranom utvrđivanju razvoja regiona Stara Planina, putem razvoja infrastrukture, kulture, sporta, turizma, poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Vizija:

Do 2013. godine, Evroregion Stara Planina će biti institucionalno utvrđena, dobro razrađena organizacija sa utvrđenim imidžom na regionalnom i međunarodnom nivou sa značajnim doprinosom u pomaganju povećanja životnog standarda. Biće razrađeni i realizovani programi i projekti za privlačenje investicija i resursa, važnih preduslova za razvoj regiona Stare Planine – “ Jedinstvena oblast sa očuvanom životnom sredinom i kulturnim blagom “ .

Koristi:

Koristi od stvaranja ove bugarsko – srpske prekogranične organizacije povezane su sa mogućnostima za razmenu informacija i iskustava, preduzimanja zajedničkih aktivnosti, učešća u evropskim mrežama i privlačenju investicija. U Evropskoj uniji postoje specifični fondovi za evroregione , eto zašto je važno postignuto bugarsko – srpsko partnerstvo i stvaranje zajedničkih koncepcija za razvoj; važna je pretpostavka za privačenje sredstava iz tih fondova, koja će se koristiti za pomaganje ekonomskog razvoja regiona. Ujedinjenjem opština u Evroregion stvaraju se mogućnosti za dugoročnu saradnju između Bugarske i Srbije.

Evroregion “ Stara Planina „ član je Asocijacije evropskih pograničnih regiona ( AEPR ) , što je dobra mogućnost za prezentaciju interesa obeju strana i popularisanje regiona na međunarodnom nivou.

Scroll to Top
Scroll to Top