Manifestacije u Rumi

FEBRUAR

 

 

KADA PROĐU SLAVE OSTAJE KOLAČ

Manifestacija koja za cilj ima izbor najlepšeg tradicionalnog sremskog kolača. Ideja o organizovanju ove manifestacije nastala je kao rezultat težnje da se otrgne od zaborava i sačuva za budućnost jedan deo, vekovima stare, sremačke tradicije. Ovom manifestacijom nastojimo da istaknemo značaj kolača ali i da odamo priznanje i zahvalnost našim bakama, majkama i svim vrednim i nesebičnim Sremicama koje mese ne žaleći truda i ne očekujući pohvale. Značaj žene i ženske umešnosti i veštine u stvaranju potencijalnog turističkog brenda – Sremski kolač, je neprikosnoven i od primarne važnosti.

Manifestacija je revijalnog i takmičarskog karaktera.
Pravo učešća imaju pojedinci, Aktivi mesnih zajednica, Aktivi i Udruženja žena kao i privatne i društvene pekare. U takmičarskom delu se boduju prijavljeni kolači u kategoriji slan, sladak i slavski kolač. Takođe se ocenjuje i etno postavka (aranžiranje) trpeze.
Datum održavanja: 13. Februar
Organizator: Turistička agencija „Panonija tours“ i Zavičajno društvo „Teočin“ iz Jaska

MAJ

NOĆ MUZEJA
„Noć muzeja“ je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije, tokom koje muzeji ostaju otvoreni do kasno u noć (tačnije od šest sati uveče do dva sata ujutru). Zajednički cilj je da ovakav događaj upozna pojedinca sa kulturnim institucijama, ali i da se muzeji i galerije predstave na nešto zabavniji i neuobičajen način. Noć muzej se održava u Zavičajnom muzeju.
Datum održavanja: Maj
Organizator: UPG Noć muzeja

Scroll to Top