Lovački specijaliteti


      paprikašLovački specijaliteti više nisu rašireni kao nekada, kada je lov bio važan kao stvar od prestiža i kada se na vlastelinskim imanjima održavao organizovani lov. No, pojedina jela su sačuvana poput najboljih trofeja. Visoka divljač je budila posebno poštovanje, zbog lepote i potrebne velike veštine da se uhvati. Stvar prestiža su bile raskošne lovačke večere i jela od divljači koji su svedočili o velikom značaju lovstva kroz vekove.

      Gotovo viteška pravila lovstva nalažu da o umeću lovaca trajno svedoče trofeji, a uspeh lova iskazuje se kuvarskim umećem, gozbom za učesnike lova, jednim od tipičnih muških druženja.

      Mesu od divljači odgovara slatkoća. Zato se najčešće uz jela od divljači poslužuju brusnice slatko – kiselog ukusa, dok u srnećem gulašu suve, blago slatke šljive idealno zaokružuju ukus tog rafiniranog jela.

      Kada se pripremaju lovački specijaliteti, pričaju se lovačke dogodovštine . . .  Na trpezi se mogu naći: srnetina, zečetina, divlja svinja, fazan, prepelice, jarebice, divlje patke . . .

      Na području Vojvodine možete probati: srneći paprikaš pripremljen sa crvenim vinom, gulaš od divlje svinje sa belim vinom i domaćim dimljenim kobasicama, jarebice punjene guščijom džigericom, divlje patke u sosu od pavlake, fazana u crvenom vinu, prepelice na kiselom kupusu ili lovačke šnicle na vojvođanski način.

      ...

      • Horgoško i Palićko vinogorje

        U Blizini Info Gotovo da je cela površina subotičko – horgoške peščare pogodna za gajenje vinove loze, tereni su uglavnom ravni ili blago zatalasani, a dominantno je peskovito zemljište. Nosioci razvoja vinogradarstva i vinarstva u prošlom veku bili su podrumi na Paliću i u Čoki, аli polako se pojavljuju i novi proizvođači. Najpoznatija vina ovog vinogorja…

      • Predjela

        U Blizini Info U Evropi se predjela služe već vekovima. Njihovo poreklo nije tačno utvrđeno, ali je poznato da su rimljani svoje gozbe počinjali grickajući celer,  zelenu salatu i drugo povrće. Pretpostavlja se da je u antičkoj Grčkoj služenje predjela već bilo običaj. Kasnije su i ostali narodi Evrope prihvatili predjela, obogatili ih i još…

      • Ćeške

        U Blizini Info Opština: Priboj Ćeške je veoma staro jelo, koje se i danas priprema u posebnim prilikama. Sama reč „ keške “, „ keškek “ je persijskog porekla i označava jelo od kokošijeg mesa koje se prilikom kuvanja raspadne. Jelo se priprema od prebijene pšenice, koja se zatim kuva sa kokošijim mesom, sve dok…

      • Torte razne sorte

        U Blizini Info Na vojvođanskoj trpezi svoje mesto nalaze brojne torte, koje su na nju stigle iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Srbije ili neznano odakle. Domaćice se često odlučuju za: doboš, saher, Vasinu, lincer, pusla, pišinger tortu, za srneća leđa. Mnoge od ovih torti nose sa sobom interesantne priče.   Jožef Doboš ( 1847 – 1924…

      • |

        Pita

        U Blizini Info Republički Zavod za sport ” Košutnjak ” (5 km) Manastir Grnčarica (6 km) Manastir Denkovac (6 km) Hotel Zelengora (6 km) Hotel Šumarice (6 km) Manastir Petkovica (6 km) Manastir Blagoveštenje (6 km) Manastir Drača (6 km) Manastir Sarinac (12 km) Manastir Divostin (14 km) Jedno od starih jela koje se i…

      • Glavno jelo

        U Blizini Info U Vojvodini je svinjetina glavno meso za svakodnevne obroke, dinstana, pečena ili spremljena u paprikašu, a za praznike se najčešće služi pečena na ražnju. Pored svinjetine najčešće se koristi živinsko meso ( pilići, guske, patke, ćurke ) , ali i junetina, jagnjetima i ovčetina. Nedeljom se na trpezi često nalazi celo pečeno pile,…