Cicvara

Sadržaj:

Add a header to begin generating the table of contents

    • Opština: Sjenica

    Vremenska prognoza:

    Cicvara

    „Cicvara“ je bila veoma omiljeno jelo, koje se vrlo često pominje kao posebna poslastica. I danas se pravi u posebnim prilikama.

    Obično se priprema od ječmenog, kukuruznog ili pšeničnog brašna, tako što se mast ili maslo dobro zagreje u tiganju, koji bi trebalo da bude od bakra, pa se onda dodaju brašno, so i voda. Smesa se zatim ukuvava, odnosno prži. U nju se mogao dodavati sir, kajmak, pavlaka pa i jaja. Cicvara je bila veoma masno jelo i poželjno za vreme obavljanja teških poslova, a kod Srba smatrana za izrazito mrsno jelo, koje je bilo obavezno na božičnoj trpezi.

    Nekada je postojao običaj da se u ,, cicvari “ ukućani ogledaju, pa se verovalo da ko pri tom ne vidi svoj lik neće dočekati sledeći Božić.

    Scroll to Top