Terra

Vremenska prognoza:

TerraKikinda je značajan svetski centar terakotne skulpture, a Terra je jedinstvena vajarska kolonija u kojoj nastaju monumentalne terakotne skulpture za otvoreni prostor.

U jednom starom pogonu nekadašnje crepane, vlasništvo AO „Toza Marković“ od 1982.god., svake godine, od 1. do 31. jula. održava se Internacionalni simpozijum skulpture u terakoti „Terra“, na kojem svake godine učestvuje od 6 do 8 učesnika iz zemlje i inostranstva.
O svetskom karakteru simpozijuma govori i činjenica da je na Terri do sada učestvovalo više od 373 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Holandije, Italije, Francuske, Norveške, Škotske, Austrije, Engleske, Turske. Nemačke, Grčke, Rumunije, Češke Republike, Bugarske, Danske, Španije, Izraela, Egipta, SAD, Meksika, Perua, Argentine, Indije, Bangladeša, Južne Koreje i Japana.

U fundusu simpozijuma ‘TERRA“ nalazi se oko 1000 skulptura. Određen broj skulpturu nalazi se u prostoru stare ciglane, u parkovima IGM „Toza Marković“, u zgradi SO Kikinda, na gradskom trgu, stalnoj postavci Narodnog muzeja Kikinda, dok se u Beogradu nalazi jedna velika skulptura.

Datum održavanja: Jul
Organizator: Ustanova kulture Centar za likovnu i primenjenu umetnost TERRA

Scroll to Top