Subotica

Vremenska prognoza:

GRADSKA KUĆA

Gradska KućaGradska kuća je centar i simbol Subotice, delo je znamenitih arhitekata Kornora i Jakaba. Podignuta je 1912. godine u stilu mađarske varijante secesije koju karakteriše bogata upotreba narodnih motiva. Ona je skladan spoj arhitekture i umetničkih zanata. Za dekoraciju su korišteni kovano gvožđe, rezbareno drvo, keramika i crep iz pečujske fabrike Žolnai. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima. U Gradskoj kući se danas, kao i pre mnogo godina, nalaze: uprava grada, kulturne ustanove, restorani, prodavnice i banke.

Kroz zapadnu kapiju je ulaz u   Gradski muzej, a odatle se može stići do Vidikovca koji se nalazi u tornju Gradske kuće, na visini od skoro 50 m.

 

POZORIŠTE

Narodno PozorištePutujuće pozorišne trupe priređivale su predstave u Subotici još od 1747. godine. Zgrada pozorišta, klasicističko zdanje prepoznatljivo po šest korintskih stubova, podignuta je pre više od 150 godina.

SAVREMENE GRAĐEVINE

Savremene Građevine su nastale krajem XX veka, uspešno su uklopljene u staro arhitektonsko nasleđe. U velikim staklenim površinama njihovih fasada, ogledaju se stare građevine podignute u stilu baroka, klasicizma ili eklektike.

PALATA RAJHL

Palata RajhlPalata Rajhl je delo arhitekte Ferenca Rajhla koji ju je sazidao kao svoj dom i arhitektonski biro ( 1904 ). Skupoceni materijali, neobična kombinacija boja, razigrana forma fasade, enterijera i dvorišta, izuzetan su primer secesijske arhitekture. Ova palata svedoči o ljubavi arhitekte prema lepom, prema umetnosti, prema svojoj porodici i prema životu i zato nije čudo što je glavni motiv ove palate – srce. Danas se ovde nalazi galerija moderne umetnosti “ Likovni susret „.

SINAGOGA

SinagogaSinagoga je izgrađena 1902. po projektu arhitekata Komora i Jakaba. Ona je inžinjersko i majstorsko remek-delo. Žolnai crep, terakota, vitraži i živopisna ormanentika, motiva stilizovanih cvetova, čine sinagogu jednom od najlepših primera mađarske varijante secesije kod nas. Da bi se sinagoga sačuvala od propadanja na njoj se konstantno izvode radovi.
Danas se liturgija održava samo za veće praznike. Povremeno se ovde organizuju koncerti.

ZELENA FONTANA ( 1985 ) I PLAVA FONTANA ( 2001 )

Plava Fontana

 

Zelena Fontana i Plava Fontana krase strogi centar grada.
Izrađene su od Žolnai keramike kao i sva ukrasna keramika i crepovi secesijskih građevina u gradu.

 

 

KORZO

Korzo je glavna ulica.
Nastala na starom trgovačkom putu i tokom istorije često je menjala ime. Današnji naziv sugeriše da je ona omiljeno šetalište Subotičana. Ulicu krase palate različitih arhitektonskih stilova, banke, prodavnice, restorani i brojni kafići.

ENGELSOVA ULICA

Engelsova Ulica
Engelsova ulica je deo pešačke zone, sa desetak kafića koji se tu nalaze postala je zaštitni znak grada. Opuštena atmosfera, ugodni enterijeri, leti senovite terase i bašte omiljeno su okupljalište mladih i starih. U ovu ulicu ljudi svraćaju na prepodnevnu kafu, zatim na laki ručak, popodne da bi predahnuli i uveče da bi uživo slušali džez, bluz ill rok muziku.

Scroll to Top